Wirht: Goud is bescherming tegen crisis
22 Jun 2013, 15:00
foto
Winston Wirht vrijdagavond in theater Unique.


"Als wij als goud producerend land de juiste visie volgen en de correcte beslissingen nemen, gaan wij ons land kunnen beschermen tegen de crisis die op ons afkomt." Zo sloot de econoom Winston Wirht zijn presentatie 'Goud, Monetaire Zekerheid in Onzekere Tijden' af. Hij deelde vrijdagavond in theater Unique zijn kennis met het publiek over goud en de goudsector opgedaan in twintig jaren.

Wirht gaf met cijfers, documenten en een filmpje aan hoe en waarom de waarde van het papierengeld steeds afneemt. "Wat wij 'geld' noemen is slechts papier en is uitgevonden om ons economische vrijheid te geven. Maar dat papierengeld keert eventueel terug naar zijn eigenlijke waarde en dat is nul. Goud is stabiel en solide. Goud is het ultieme geld."

Kritiek op beleid
De econoom gaf aan dat de rijke landen, hoewel zij niet beschikken over goudmijnen, hun goudvoorraden jaarlijks vergroten en hun monetaire reserves voor meer dan de helft opslaan in goud. "China exporteert geen grammetje goud, de Amerikanen ook niet. Waarom moeten wij als goudland dan nog onze monetaire reserve voor slechts tien procent in goud opslaan?" vroeg Wirht zich af. Het kan er bij hem niet in dat ruim negentig procent van de reserves in Amerikaanse dollars en Euro's wordt aangehouden. "Er worden jaarlijks honderden miljoenen dollars bijgedrukt en de cijfers wijzen uit dat door de inflatie de volgende crisis al op komst is."

Wirht stoorde zich ook aan het besluit van de Centrale Bank van Suriname om 12.000 troy ounce goud te verkopen. "Er zijn verschillende redenen aangegeven voor dat besluit en dat het allemaal wel klopt volgens internationale voorschriften, maar ik ben niet tevreden met het antwoord", zegt Wirht. Hij had zich eerder scherp uitgelaten over het besluit en noemde de actie 'crimineel en dom'. "Ik neem mijn woorden terug maar ik blijf bij mijn standpunt." Volgens Wirht is het "dogmatisch volgen van deze voorschriften van de organisaties als de WTO, IMF, World Bank dat bijdraagt aan het arm blijven van arme landen." De econoom is er van overtuigt dat de wereldmarktprijs van goud door de rijke landen gemanipuleerd wordt. "Zo komen zij goedkoop aan het goud. En wij zijn gauw tevreden met die dollars."

Goudreserves vergroten
De Centrale Bank moet de goudreserve gaan vergroten, vindt Wirht. Dat zal helpen de koopkracht van de SRD te vergroten en misschien de koers te verlagen, zoals dat eerder bewezen is. "Toen de SF bijna zijn nul waarde bereikt had, heeft de Centrale Bank ingrepen door goud op te kopen. Zo heeft men toen de koers van duizend SF tot 400 SF voor de dollar teruggebracht." Maar ook het papierengeld 'SF' is uiteindelijk door zijn afgenomen waarde verdwenen. De SRD is toen geïntroduceerd. Wirht liet met cijfers zien hoe snel de SRD ook in waarde afneemt.

"Het beste is dat we onze monetaire reserve opslaan in goud. Goud waarop we rente verdienen. Zo komen we de crisis door die op ons afkomt', stelt Wirht.
Hij is bezig een systeem te ontwikkelen waarbij het publiek kan sparen en beleggen in goud. 'Zo behoud je een solide basis. Goud heeft een blijvende koopkracht. Dat is al eeuwen zo."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May