‘Ik weet niet wat te zeggen; beiden zijn mijn zonen’
22 Jun 2013, 03:00
foto


De moeder die als getuige gehoord werd, had het moeilijk in de rechtszaal. Haar ene zoon is overleden en de andere is de verdachte. Zij gaf haar tranen de vrije loop. Ook haar zoon, de verdachte Marciano M., werd hierdoor emotioneel. Marciano M. wordt ervan verdacht zijn broer, David M., op 14 november vorig jaar opzettelijk en met voor bedachte rade door messteken om het leven gebracht te hebben in hun ouderlijk huis te Kwatta.

In deze zaak werden ooggetuigen, de moeder en een jongere broer, gehoord. Zijn broertje verklaarde dat hij op die bewuste dag, in de ochtend, nog in bed lag. Hij hoorde toen veel lawaai en ging naar beneden. Hij zag zijn broers bekvechten in de keuken. Hij haalde ze uit elkaar. Het slachtoffer ging even weg en kwam na tien minuten weer terug. Toen werd de ruzie erger. “David maakte steekbewegingen met een mes en Marciano probeerde zichzelf te redden. Ze worstelden in de keuken. Op een gegeven moment kwam David te vallen en er stroomde bloed uit zijn lichaam. Het gebeurde zo snel dat ik dit alles niet goed heb kunnen volgen. Ik zag wel een mes in David zijn handen, maar wat er verder gebeurd is, heb ik niet goed kunnen volgen. Wij brachten David naar EHBO, maar onderweg overleed hij. Later heb ik vernomen dat de ruzie om een vrouw ging”, beweerde het broertje.

'Mama'
De moeder verklaarde dat de ruzie begon, nadat David’s vriendin gebeld had. Marciano nam de telefoon op en zei aan haar dat ze met David moet praten, want hij sms’te met de vriendin van Marciano. De vriendin wilde toen maar met haar vriend David hierover praten en belde steeds op. “Maar, David sliep nog. Op een gegeven moment gaf ik hem de telefoon en liep weg. David kon erg agressief worden. Hij kwam boos naar beneden en begon tekeer te gaan. Toen haalde mijn zoontje ze uit elkaar. David had Marciano geslagen en ging even weg. Hij kwam na tien minuten terug. Hij ging naar de keuken en begon alle borden en glazen en alles wat hij maar kon vinden kapot te slaan”, deelde de moeder mee.

Marciano ging naar binnen en opeens hoorde ik David gillen 'mama’. Ik ging naar de keuken en hij hield mij vast en zei alleen: 'mama'. Dat was zijn laatste woord, verklaarde de moeder. “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Beiden zijn mijn zonen. Marciano zorgde zo goed voor David. Hij kookte en waste voor hem en deed alles voor hem. Ik weet niet wat er die dag gebeurde. Ik heb mijn kinderen met zoveel leed opgebracht; acht kinderen zonder een vader opgebracht”, snikte de moeder.

Geen opzet
Rechter Sieglien Wijnhard hoorde de verdachte. Hij vertelde dat hij intussen koud drinkwater aan de buurvrouw, 'nani’, had gevraagd. Hij zei toen aan Nani dat hij naar boven gaat om te slapen. David was nog in de keuken en zag Marciano bij de trap en viel hem aan. Hij sloeg Marciano in het gelaat.

“Ik gooide het water op hem. Hij rende met het mes en we worstelden op de grond. Hij probeerde mij messteken toe te brengen. Op een gegeven moment viel het mes op de grond. David probeerde het mes te pakken, maar ik was hem voor. Het mes raakte hem in zijn borststreek. Maar, ik heb dit niet opzettelijk en met voor bedachte rade gedaan”, verklaarde Marciano M. In deze zaak zullen er meer getuigen gehoord worden op de zitting van 4 juli.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May