Overstromingen India eisen honderden levens
22 Jun 2013, 05:00
foto
Bij overstromingen veroorzaakt door regens in het noorden van het land zijn minstens 550 doden gevallen en worden duizenden vermist. (Beeld: Al Jazeera)


Overstromingen en aardverschuivingen hebben meer dan 550 mensen het leven gekost in het noorden van India. Duizenden anderen zijn gestrand door de hevige moessonregens. Er wordt gevreesd dat het dodental in de komende dagen veel hoger komt te liggen.

Tienduizenden worden sinds vrijdag vermist. Gevreesd wordt dat velen zijn gedood, nadat hele dorpen werden weggespoeld door aardverschuivingen en overstromingen. Het zwaarst getroffen is de staat Uttrakhand, die nog steeds ontoegankelijk is.

“Het leger heeft 556 lichamen, drijvend of begraven in de modder, waargenomen,” zegt Vijay Bahuguna, de belangrijkst minister van Uttrakchand. “Zo’n ramp is ongekend in de geschiedenis van de Himalayas.”

De luchtmacht heeft parachutisten, voedsel en medicijnen neergelaten voor mensen die gevangen zitten in meer dan 100 steden en dorpen die sinds zondag zijn geïsoleerd in de staat Himalaya. Helikopters en reddingswerkers proberen die zwaarst getroffen rampgebieden te bereiken.

Minister Sushilkumar Shinde van Binnenlandse Zaken zegt dat 34.000 mensen tot dusver zijn geëvacueerd. Nog eens 50.000 zijn gestrand in de regio. Wegen en bruggen werden weggeslagen door de overstromingen of geblokkeerd door puin.

Gestrande pelgrims
Het grootste deel van de gestranden in Uttrakhand zijn hindoeïstische pelgrims bij vier gerespecteerde heiligdommen. Minister Bahuguna zei dat de Kedarnath tempel - één van de heiligste hindoeïstische tempels gewijd aan Lord Shiva, gelegen op de Garhwal Himalaya – is ontsnapt aan zware vernietiging. Het puin eromheen is meer dan 3 meter hoog.

De jaarlijkse moessonregens zijn een stimulans voor de landbouw in India, maar leiden ook tot overstromingen die levens kosten en grote schade aanrichten. In de naburige staat Uttar Pradesh zijn tot nog toe 17 doden gevallen sinds de zware regenval van zondag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May