Kaars mogelijk oorzaak brand Albina
21 Jun 2013, 22:30
foto
Restanten van het afgebrande pand aan de Singatetestraat in Albina


Kinderen die met een kaars aan het spelen waren, hebben vermoedelijk de brand veroorzaakt die donderdagavond in pand nummer 11 aan de Singateteweg in Albina Centrum heeft gewoed. Toen de brand uitbrak waren alleen kinderen thuis. Dit zegt Alwin Pinas, brandweercommandant van Albina. Volgens verklaringen van de bewoners woonden er 30 mensen in het bouwsel dat geheel in vlammen is opgegaan.

Het gebouw was in het verleden bekend als doorgangshuis 'Njoen Combe' van Albina. Bij de bouw van de zogenaamde 'dede oso Combe' aan de Baldewweg, werd ook een doorgangshuis opgezet. Er waren acht woonvertrekken van ongeveer drie bij twee meter. De situatie waarin de mensen daar woonden was “erbarmelijk” en “onhygiënisch”.

Erbarmelijke situatie
“De hygiënische situatie van de woonvertrekken in relatie tot het sanitair was slecht. Dat was te merken aan het groen op het perceel. Er moet een cultuurombuiging komen bij de mensen voor wat betreft hun woon- en leefsituatie", meent Pinas. In het oude ziekenhuis aan de Wilhelminaweg heerst er volgens hem ook een brandgevaarlijke situatie. Dit verdiepingsgebouw wordt illegaal bewoond door tal van gezinnen.

Pinas zegt dat de doelstellingen van de voorlichtingscampagne Community Safety nog niet zijn bereikt. Overal zijn er affiches uitgedeeld met het alarmnummer van de brandweer. Toch is de brandmelding gedaan door een vrouw die daarvoor de kazerne binnenstormde.

Omslag in denken
Pinas denkt dat het nog lang zal duren voordat de gewenste omslag in het denken van de mensen gemaakt is. "We zullen aan de slag moeten gaan en het zal misschien jaren in beslag nemen om die shift bij de mensen teweeg te brengen. Wij werken serieus hieraan. Als strategie zullen we in samenspraak met de districtscommissaris de elektrische installaties in de huishoudens controleren", stelt hij in het vooruitzicht.

Bij de brand van gisterenavond bereikte de brandweer moeizaam het verzorgingsgebied. Een 100-tal nieuwsgierigen belemmerden de bluswerkzaamheden. De straten in centrum Albina zijn bijzonder smal. Aan weerszijden van deze smalle weg stonden voertuigen geparkeerd.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May