Experimenterend regeren funest
22 Jun 2013, 17:00
foto


Na 3 jaar regering Bouterse zien we dat er al 9 ministers zijn vervangen en volgens berichten nog meer zullen volgen, echter niet van de PL en ABOP hoewel deze de volle verantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering van het regeerbeleid. Ook is er sprake van vele grove corruptieschandalen en blijken de vele beloften die na verkrijgen van regeerverantwoordelijkheid na 2010 loze beloften. Echter zijn de staatsfinanciën ondanks het niet waarmaken van deze beloften uitgehold.

Dit alles laat duidelijk zien dat we wederom te maken hebben met een experiment gelijk de jaren ’80. Er is echter geen ruimte meer voor experimenteren met het regeren, daar vooral de toekomst van de jeugd in het geding is. Immers een 18-jarige kiezer van vandaag zal over 7 jaar ( 2 resterende in deze zittingsperiode en 5 in het volgende met experiment regeren) 25 jaar zijn. Hij zal zover zijn om het ouderlijk huis te verlaten met als noodzaak, een vaste baan en huisvesting.

Beloften
Ik benadruk dat er geen ruimte meer mag gecreëerd worden voor experimenterende leiders. Het land heeft geloofwaardige leiders nodig, leiders die met een vaste hand de ploeg hanteren en voorttrekken naar rust, stabiliteit en duurzame ontwikkeling ter verheffing van de natie.
De huidige regering had o.a. beloofd:
1. dat duurzame werkgelegenheid gecreëerd zou worden door te investeren in de vaardigheden van de laagopgeleiden over het gehele land, waarmede hun participatie in het arbeidsproces aanzienlijk verhoogd zou moeten worden;

2. een krachtige landbouwbeleid te voeren met het streven om als voedselschuur voor het Caribisch Gebied te dienen;

3. het jaar 2010 de start zou zijn van een principieel keerpunt in het beleidspatroon, waarin 1% van de bevolking meer vermogen bezit dan de onderste 90% bij elkaar geteld.

4. dat er een kruistocht tegen corruptie zou worden gevoerd;

5. dat het economisch beleid van de regering erop neer zou komen
dat een hoog productie niveau zou worden bereikt, mede op basis van
omvangrijke particuliere investeringen, voortdurende modernisering en
kwaliteitsverbetering van de factor arbeid;

6. dat de wetgeving voor de bescherming van de consument een hoge
prioriteit voor de regering zou hebben;

7. dat er landelijk 18.000 woningen zouden worden gebouwd;

8. dat een transparant en rechtvaardig grondbeleid gevoerd zou worden dat een conditio sine qua non is voor zekerheid, rust, stabiliteit en productie;

9. dat het sociaal contract met de gemeenschap naast de bevordering van stabiele prijzen, ook tot uiting zou worden gebracht in de ondersteuning van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving: de seniorenburgers, burgers met een geestelijke of lichamelijke beperking, kinderen en alleenstaande moeders.

Vergelijkend
Enkele zaken, ik noem drie uit de lange reeks, die via de pers openbaar zijn geworden:
1. De internationale reserves zijn in april 2013 ten opzichte van december 2012 afgenomen met 12,7% ofwel US$ 128,2 miljoen. Op de vraag hoe dat komt en mogelijk is, komt er maar geen antwoord van de monetaire autoriteiten. Ook de goudreserve is geslonken. Vanaf januari 2013 is er, voor het eerst sinds 2003, een daling van de internationale reserves te zien.

2. De wijze waarop het gronduitgifte beleid wordt aangepakt, de vele dubieuze concessies die zijn uitgegeven, met als druppel de lijst die recent aan het parlement is gepresenteerd.

3. Het vervangen van ministers is een karakter eigenschap van deze constellatie.

Vergelijkend met de regering voor 2010, hoe slecht volgens sommigen deze dan ook was, kan in alle eerlijkheid gezegd worden dat er sprake was van:
- Een stabiel groeiende monetaire reserve
- Een jarenlange stabiele wisselkoers
- Stabiele prijzen in de winkels en hypotheekrente
- Een stabiele regeerformatie met deskundige ministers (veiligheid en
Staatsfinanciën)
- Sporadisch tot geen geruchten van grove corruptie
- Duurzame projecten op stapel ter uitvoering (o.a. wegenbouw, dijkenbouw
en mijnbouw)

Crimineel
Jongeren en vooral de vrouwen moeten elke maand toveren met hun beperkt budget. Zet naast mijn opsommingen hierboven zelf zaken heel eerlijk op een rijtje en maak nu reeds een balans voor uzelf op. Dan alleen zult u niet zwichten voor komende kortstondige verkiezingscadeautjes. Het benoemen van nieuwe strategische ministers valt ook onder experimenteren en verkiezingscadeautjes. Het is feitelijk crimineel om behoeftigen zaken te beloven voor hun gunst waarvan je al vooraf weet dat deze helemaal onhaalbaar zijn.

Slechts geloofwaardige leiders zullen dit land tot grote hoogten kunnen brengen tot heil voor ons nageslacht. Zij die slechts het haalbare beloven, die eerst de kosten berekenen conform de bijbel.
Jeugd , zoals Bob Marley dat zei, “don’t let them fool you yeh (again).
Ouderen, zoals Ramdew Chaitoe dat zei, “pitjhe dhokha kha tjoeka hai, eb age dhokha (bankroet) khana nehie (wordt niet weer als vroeger belazerd met als erfenis een bankroete boedel).

Harold Pultoo
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May