Comité wil generaal pardon ongedocumenteerden
21 Jun 2013, 14:20
foto


Het Nederlands Comité 1.7.2013 wil een generaal pardon voor de 8.197 personen van Surinaamse afkomst die vallen onder de Nederlandse term ongedocumenteerden. Het comité heeft daartoe een verzoek gedaan aan het Nederlands Koninklijk paar.

Het verzoek is gedaan in verband met de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname. Volgens Nederlandse statistieken woonden 8.197 personen van Surinaamse afkomst in 2001 zonder verblijfsstatus in Nederland.

De redenen dat deze groep zonder verblijfsvergunning zit, zijn volgens het comité verschillend van aard. Personen die het slachtoffer zijn geworden van een verstoring in de relatie, kinderen die uit zo’n verstoorde relatie zijn geboren in Suriname of in Nederland, personen die de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en niet meer vallen onder voogdijschap. Deze groep kan doordat ze geen verblijfsstatus hebben, niet verder studeren. Ook personen die als gevolg van familie omstandigheden en voor medische redenen in Nederland waren en van wie de vakantiestatus is verlopen. In de groep zijn er ook mensen die hun werkvergunning zijn kwijtgeraakt als gevolg van bedrijfssaneringen en/of bedrijfssluiting, somt het comité de redenen op waarom deze groep onder de ongedocumenteerden valt.

In haar verzoek wijst het comité op de historische verbondenheid tussen Nederland en Suriname en tussen de gemeenschappen in Nederland onderling. Het verzoek is gedaan op 7 juni.

Het comité 1.7.2013 is in 2007 geïnitieerd door een aantal personen dat zich het lot van de ongedocumenteerde Surinamers had aangetrokken. Er ontstond toen een netwerk in de vorm van het comité om de belangen van deze groep te behartigen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May