Advocaat wil inzage jaarverslagen Surpost
21 Jun 2013, 02:00
foto


De Surpost fraudezaak is uitgesteld naar 4 juli. Op de rechtszitting donderdag overhandigde advocaat Vallery Piqué een brief aan rechter Sieglien Wijnhard. Hij vroeg hierin om de jaarverslagen van het Surpostbedrijf die bij zijn cliënt Carlo Godliep op 14 november 2012 in beslag waren genomen. De raadsman wil inzage in de documenten die niet in het dossier opgenomen zijn. Het Openbaar Ministerie zal de brief meenemen in het pleidooi.

Tegen de drie verdachten Carlo Godliep, Steve Ravenberg (ex-directieleden) en ex-douaneambtenaar Oemar Kariman is geëist respectievelijk een straf van 18, 10 en 6 maanden met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Het drietal wordt verdacht van verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte en overtreding van de wet 'Money Laundering'. Er waren gelden overgemaakt uit het buitenland. De lokale banken hebben de mensen uitbetaald, maar het geld werd niet ontvangen door Surpost.

Onbevoegd instellen onderzoek
In totaal is er door het drietal SRD 4.266.443, Euro 877.954, US$ 206.839 verduisterd. Aan oplichting is er SRD 17.184.576, later weer SRD 72.800 en US$ 6000 gepleegd. Hiervan mocht Kariman US$ 6000 en SRD 22.135 voor zichzelf houden. De zaak kwam op 2 juli 2011 aan het rollen. Lloyd Jiawan, de toenmalige interim-manager van Surpost, had een aangifte bij de afdeling fraude gedaan waardoor er een financieel onderzoek startte.

De advocaten Joan Nibte en Piqué vinden dat Lloyd Jiawan, voormalig interim-manager bij het bedrijf Surpost, onbevoegd een niet onafhankelijk onderzoek heeft verricht. Volgens de raadslieden is een interim-manager geen orgaan dat de postwet kent en is hij ook geen onafhankelijke deskundige. De aandeelhoudersvergadering heeft op 13 januari 2011 besloten dat er een onafhankelijk deskundig onderzoek zou komen. Als zou blijken dat zaken op een verantwoorde wijze zijn verlopen, dan zou rehabilitatie van de verdachten volgen.

Nibte deelde eerder op de zitting mee dat Ravenberg twaalf jaren lang zijn krachten heeft gegeven aan het bedrijf. Hij heeft juist het bedrijf financieel geordend, waardoor jaarrekeningen aanzienlijk verbeterd waren. De financiële administratie werd ook gedecentraliseerd. Zij stelde dat de bedragen wel in de boeken voorkomen en dat deze te verklaren zijn.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May