'Fa ye drai a moni'; een handleiding persoonlijk budgetteren
18 Jun 2013, 20:00
foto


De stichting Low Income Shelter (Stg. LISP) heeft in verband met haar tienjarig bestaan een serie programma’s in elkaar gezet om het sparen bij potentiële aanvragers van subsidie positief te beïnvloeden. In een serie van vijf programma’s van 15 minuten wordt geprobeerd de doelgroep van de stichting een handleiding te geven om te geraken tot duurzame aanwending van beschikbare middelen (inkomsten). Het programma ‘Persoonlijk budgetteren' is te zien op diverse televisiezenders.

De Stg. LISP is een werkarm van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Het is ontstaan als projectorganisatie die programma’s uitvoert die strikt verband houden met huisvesting. De doelstellingen van de stichting zijn in haar statuten vastgelegd.

De stichting heeft als doelen:
Het bevorderen van investeringen in woongebieden van lage- en middeninkomensgroepen, door middel van nieuwbouw, renovatie of uitbreiding van woningen; Het bevorderen van zelfbouw werkzaamheid; Het bevorderen van de participatie van financiële instellingen, de bouw- en constructiesector, niet-gouvernementele organisaties en de overheid, m.n. het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, bij de bouw en rehabilitatie van de woningen.

Voorwaarden
Het programma dat de Stg. LISP thans in uitvoering heeft is het LISP II. Hierbij wordt de aanvrager een vaste subsidie verstrekt om zijn woningsituatie te verbeteren. De aanvrager dient wel aan vastgestelde voorwaarden te voldoen en een daarvan is het beschikken over een eigen bijdrage die 10 % bedraagt van het te ontvangen subsidiebedrag. Ook is het in de samenwerking met de Werkgroep Herstructurering Huisvesting mogelijk om als men aan de LISP voorwaarden voldoet óók een nieuwe woning met perceel te kopen, indien men kredietwaardig bevonden wordt om een lening van 30 jaar tegen een rente van 5% te nemen. De woning mag niet groter zijn dan 40m2 en de bouwsom niet hoger dan SRD 48.750.

De Stg. LISP voert ook het programma uit voor de lage midden inkomensgroepen; hierbij is het mogelijk een lening te nemen tegen een rente van 6% voor het bouwen of uitbreiden van de woning. Dit programma heet Low Middle Income Shelter Programma (LMISP).
Het probleem doet zich thans voor dat aanvragers om diverse redenen niet in staat zijn om de eigen bijdrage bij elkaar te sparen (kort termijn) maar ook op lang termijn niet het vast patroon kunnen of willen opbrengen om een lening over een langere periode af te lossen.

Beïnvloeden spaargedrag
De Stichting zal ter ere van haar jaardag een aantal programma’s in elkaar zetten om te proberen dit gedrag ten positieve te beïnvloeden. Met dit gedrag bedoelen zij het spaargedrag, eigen inkomsten op kort en lang termijn beheren. In een serie van vijf programma’s van 15 minuten zal worden geprobeerd om potentiële aanvragers (doelgroep Stg. LISP) een handleiding te geven om te geraken tot duurzame aanwending van beschikbare middelen (inkomsten) door middel van het programma: ‘Persoonlijk budgetteren.’

Met dit programma wil de Stg. LISP een bijdrage leveren aan de gemeenschap hoe om te gaan met hun persoonlijk inkomen en hoe zij niet alleen via persoonlijke leningen die vaak heel duur zijn in hun korte termijn behoefte kunnen voorzien, maar beter is het werken naar een langer termijn oplossing die hun in staat stelt een duurzaam goed tot stand te brengen (een woning), hoe klein die ook mag zijn.

De Stichting Low Income Shelter Programma
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May