Massademonstraties in grote steden Brazilië
18 Jun 2013, 12:30
foto
De demonstraties in Brazilië weerspiegelen de woede over het regeringsbeleid, de stijgende kosten van het openbaar vervoer en de WK 2014. (Beeld: Al Jazeera)



Demonstranten zijn massaal de straat opgegaan om te protesteren tegen de stijgende kosten van zowel het openbaar vervoer als de Wereldkampioenschappen (WK) 2014 in Brazilië. Al verscheidene dagen zijn er botsingen tussen de politie en de protesterenden in de grote steden van Brazilië.

In zeven grote steden van het Zuid-Amerikaans land hebben de demonstranten in enorme aantallen geprotesteerd tegen de verhoging van de tarieven voor openbaar vervoer. De protestbeweging is hoofdzakelijk samengesteld uit de middenklasse. Ze heeft kritiek op het besluit van de regering om de vervoerskosten met 10% oftewel US$ 1,60 te verhogen.

De politie in Sao Paulo schat de menigte op 30.000, de grootste protestdemonstratie tot nog toe. In Rio de Janeiro gingen zo’n 20.000 de straat op, terwijl in een andere mars ongeveer 6.000 mensen meeliepen in de hoofdstad Brasilia. Onder zware politiebegeleiding hebben enkele duizenden in Brasilia gemarcheerd op de verkeersader die langs het complex loopt waar de ministeries zijn gevestigd.

Deel democratie
Volgens een schatting van de politie hebben in Belo Horizonte ongeveer 20.000 mensen deelgenomen aan een vreedzame protestdemonstratie voor de Confederations Cup-wedstrijd tussen Tahiti en Nigeria. De politie cirkelde met helikopters boven de menigte, terwijl andere officieren langs het gebied van het stadion patrouilleerden.

De wedstrijd, gisteren, maakte deel uit van een acht landen opwarmingstoernooi voor de Wereldkampioenschappen. Eerder hadden de demonstranten verschillende barricades van brandende banden opgeworpen op een nabijgelegen snelweg, wat het verkeer verstoorde.

Er zijn ook protesten gemeld in Curitiba, Belem en Salvador. De autoriteiten hebben laten weten dat ze met kracht zullen optreden als de betogers bezittingen vernielen. In een korte verklaring erkende president Dilma Rousseff de protesten en zei: "Vreedzame demonstraties zijn legitiem en een deel van de democratie. Het is normaal voor jongeren om te demonstreren."

Traangas en rubberen kogels
De oproerpolitie heeft donderdag rubberen kogels en traangas afgevuurd demonstranten in Sao Paulo. De organisatoren van de protestactie zeiden dat meer dan 100 mensen gewond zijn geraakt, hoewel de politie ongeveer een dozijn gewonden bevestigde.

Zondag gebruikte de politie opnieuw traangas en rubberen kogels toen enkele honderden demonstranten marcheerden in de buurt van het Maracana stadion voor aanvang van de wedstrijd tussen Italië en Mexico.

Braziliaanse functionarissen gebruiken drones, thermische camera's en duizenden troepen om de zes stadions in de zes verschillende steden waar de wedstrijden worden afgewerkt, te inspecteren.

Middenklasse
Brazilianen hebben heel lang oogluikend malversaties geaccepteerd als kosten voor het zakendoen, zowel in het bedrijfsleven als bij publieke diensten. De overheid verliest jaarlijks meer dan US$ 47 miljard aan belastingontduiking, verdwenen overheidsgelden en andere wijdverbreide corruptie, zegt de Federatie van Industrieën van Sao Paulo.

In de laatste tien jaar echter hebben ongeveer 40 miljoen Brazilianen zich opgewerkt naar de middenklasse en beginnen ze meer te eisen van de overheid. Velen zijn boos dat miljarden dollars aan overheidsgeld worden besteed aan de WK 2014 en de Olympische Spelen van 2016.

De regering van Brazilië, waar bijna een vijfde van de bevolking leeft in armoede, schat dat de WK 2014 het land US$ 14,5 miljard kost. Sommige tickets kosten naar verwachting meer dan het minimumloon van US$ 300 in het land. De regering heeft de FIFA gevraagd om 500.000 zitplaatsen gratis beschikbaar te stellen aan de armen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May