Tentoonstelling NAS moet meer onderzoek prikkelen
17 Jun 2013, 22:30
foto
Minister Soewarto Moestadja opent de tentoonstelling 'Hoe wij hier ook samen kwamen'. Hij krijgt een rondleiding van archivaris Rita Tjien Fooh. (Foto: Raoul Lith)


In het gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS) heeft minister Soewarto Moestadja de opening verricht van de tentoonstelling ‘Hoe wij hier ook samen kwamen.’ Deze tentoonstelling is georganiseerd ter herdenking van 160 jaar Chinese immigratie, 150 jaar afschaffing van de slavernij en 140 jaar Hindostaanse immigratie.

“We dienen onze culturele en historische rijkdommen te koesteren en verder tot ontwikkeling te brengen”, zei de minister bij de opening. Moestadja noemde het NAS “het hart van de historie van onze natie” en “een bron van informatie over ons verleden.” Hij is blij met het initiatief van het NAS om deze tentoonstelling te organiseren en hoopt dat vooral de scholieren en studenten gebruik maken van deze gelegenheid om meer te weten te komen over de Surinaamse geschiedenis.

“Deze tentoonstelling past in het beleid van de regering, dat gericht is op het op regelmatige basis promoten van nieuwe inzichten die opgedaan worden op het gebied van de Surinaamse geschiedenis”, zegt Moestadja. Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad, de nationale archivaris, geeft aan dat de tentoonstelling ook een prikkel moet zijn voor de gemeenschap om meer onderzoek te verrichten in het Nationaal Archief.

Eigen perspectief
Er zijn veel stukken die vanuit het oogpunt van de kolonisator zijn geschreven door mensen die buiten Suriname wonen en vertoeven. “Wij moeten vanuit ons eigen perspectief, onze eigen geschiedenis onderzoeken en vastleggen. Het is de plicht van een ieder; daarbij willen we een belangrijke rol spelen, door deze tentoonstelling te organiseren voor het publiek en de jeugd in het bijzonder”, zegt Tjin Fooh.

Op de tentoonstelling zijn authentieke stukken en ook kopieën te bezichtigen, bijvoorbeeld over de wijze waarop 160 jaar geleden de plantagedirecteuren en ook slaveneigenaren communiceerden. Er zijn contracten die in India waren gesloten te lezen, en er is inzage in de verschillende immigratieregisters die toen werden opgemaakt en bijgehouden. De immigratieregisters behoren tot de officiële bevolkingsregisters. De tentoonstelling duurt tot 17 juli en is toegankelijk voor een ieder.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May