Venezuela voert wapenwet in
17 Jun 2013, 12:00
foto
President Nicolas Maduro van Venezuela heeft de wet op wapencontrole ondertekend. (Foto: Reuters)


In Venezuela riskeert iemand die illegaal wapens in zijn bezit heeft, illegaal vervoert of verkoopt maximaal 20 jaar gevangenisstraf. President Nicolas Maduro heeft in de staat Vargas een wet op wapencontrole getekend.

De wet is een poging om de uit de hand gelopen gewelddadige criminaliteit in het land te beteugelen. "Ik onderteken hierbij deze wet op wapencontrole, voor vrede in onze natie,” zei Maduro in een toespraak.

De wet voorziet in gevangenisstraffen van maximaal 20 jaar voor de burgerbevolking voor illegaal vervoeren of verkopen van een vuurwapen. Ook beperkt de wet verkoop van munitie aan burgers en is het verboden in openbare plaatsen wapens te dragen.

Uitzondering

"Elk wapen dat in beslag wordt genomen, zal onmiddellijk worden vernietigd ... de verkoop van wapens en munitie wordt ook stopgezet," zei de voorzitter van de Nationale Assemblee, Diosdado Cabello.

Er zijn enkele uitzonderingen: mensen mogen wapens gebruiken om hun eigendommen te beschermen en bij gevaar zich te verdedigen. Wapenbezit is ook toegestaan bij beveiligingspersoneel wanneer ze waardevolle voorwerpen vervoeren.

Het wetsvoorstel is gepromoot door wijlen president Hugo Chavez, die op 5 maart overleed. Chavez was sinds 1999 aan de macht. De regerende socialistische partij en twee oppositiepartijen hebben het wetsvoorstel goedgekeurd.

In het eerste kwartaal van 2013, waren er 3.400 moorden. Landelijk zijn er in 2012 volgens overheidscijfers 16.000 moorden gepleegd. In 2009 waren er 15 miljoen vuurwapens - legaal en illegaal - in het land met 29 miljoen burgers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May