Miskin: Werkgelegenheid en zelfstandigen toegenomen
13 Jun 2013, 12:00
foto
Minister Micheal Miskin spreekt de 102ste vergadering van de Internationale Arbeidsorganisatie in Zwitserland toe.


De werkgelegenheid in Suriname is toegenomen alsook het aantal werknemers en zelfstandigen. De werkloosheid in het land is binnen aanvaardbare proporties. Minister Micheal Miskin heeft deze boodschap vanmorgen gegeven aan de conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

De bewindsman van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) woont de conferentie bij in Genève, Zwitserland. Over de sociale bescherming van arbeiders heeft Miskin meegegeven dat de tripartiete partners overeenstemming hebben bereikt over de oprichting van een nationaal sociaal zekerheidsstelsel. Er is vooruitgang geboekt in de beraadslagingen om te komen tot de invoering van een minimumloon, een nationale ziektekostenverzekering en een nationaal pensioenregeling. De ATM-minister betitelt dit als een eerste fase naar elementaire sociale voorzieningen voor elke burger in het land.

Hij heeft ook in het vooruitzicht gesteld dat er een aanvulling komt in het concept Nieuw Burgerlijk Wetboek, waarin de bescherming van het moederschap zal worden geregeld volgens het ILO-verdrag 183. Miskin heeft de vergadering voorgehouden dat Suriname bezig is zijn wetgeving te moderniseren en nieuwe wetten te maken. “Het hele proces van herziening van de nationale arbeidswetgeving is gestoeld op de nieuwe normen en beginselen van de ILO.”
Miskin is ervan overtuigd dat de goedkeuring van de herziene en nieuwe wetgeving zal resulteren in positieve ontwikkelingen en vernieuwde initiatieven op de arbeidsmarkt en voor de sociale zekerheid.

De 102ste vergadering van de ILO duurt van 5 tot 20 juni. Aan de orde komen behalve werkgelegenheid en sociale zekerheid, ook duurzame ontwikkeling op basis van waardig werk. De participanten zullen ook praten over sociaal dialoog en de juiste naleving van de ILO-conventies en aanbevelingen in lidlanden.
De Surinaamse delegatie is een tripartiete waarin vertegenwoordigers zitten van de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging. Helen Doelwijt van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en Imrick Edam van Ravaksur nemen ook deel aan de conferentie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May