Bouterse bezegelt in Haïti afspraken met Martelly
13 Jun 2013, 00:00
foto
De presidenten Michel Martelly en Desi Bouterse in maart bij aankomst in Para. (Foto: Edward Troon)


President Desi Bouterse zal het komende weekeind een officieel bezoek brengen aan Haïti. Daar zal hij samen met zijn Haïtiaanse collega, Michel Martelly de afspraken verder bespreken en bezegelen. Het gaat om een tegenbezoek van Bouterse, op uitnodiging van Martelly die in Suriname was van 23 tot en met 26 maart. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zegt aan Starnieuws dat voor het afronden van de afgesproken samenwerkingsverbanden er ook een delegatie van het bedrijfsleven meereist naar Haïti.

Een belangrijke deal die beklonken wordt, is de export van rijst naar Haïti. Afhankelijk van de hoeveelheid rijst die Haïti nodig heeft om zijn miljoenen bevolking te voorzien, zal deze deal voor de Surinaamse rijstsector een belangrijke zijn. Ook voor de levering van andere producten en samenwerking in de agrarische sector zijn er belangrijke gesprekken te voeren. Lackin zegt dat een sterke delegatie uit deze sector de president zal vergezellen. Een andere afspraak die beklonken moet worden is het openen van consulaten in Haïti en Suriname. “We hebben in beide landen al de locaties geïdentificeerd”, zegt Lackin.

Suriname en Haïti gaan ook na hoe een vliegroute Paramaribo-Port au Prince- Miami tot stand te brengen. Suriname en Haïti willen op agrarisch gebied veel voor elkaar betekenen. Voor Haïti is belangrijk dat het in de Surinaamse agrarische sector seizoenarbeid kan vinden voor Haïtianen. Het land heeft te kampen met een werkloosheid van bijkans 70 procent op een inwonersaantal van 10 miljoen. De beide landen hebben ook afgesproken dat Suriname zal helpen bij het opzetten van en rijstverwerkingsbedrijf in Haïti.
President Bouterse vertrekt vrijdag 14 juni naar Haïti en keert twee dagen later op zondag 16 terug naar Suriname.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May