DAE-personeel zoekt hulp bij ex-premier Schotte
11 Jun 2013, 22:00
foto


De situatie van vliegmaatschappij DAE is “moeilijk, maar niet onmogelijk.” Volgens algemeen directeur Steve Sloop is de luchtvaartmaatschappij door de toestand met Venezuela betalingsregelingen met haar crediteuren aangegaan. Op zo’n manier heeft DAE geprobeerd het hoofd boven water te houden.

Het is een maand geleden dat de Venezolaanse luchtvaartwaakhond, Inac, alle DAE-vluchten met bestemming Venezuela, heeft geannuleerd. De vliegmaatschappij zou niet aan de veiligheidsnormen voldoen. Verschillende pogingen van DAE om de route te hervatten, zijn tot nog toe op niets uitgelopen.

In Willemstad, Curaçao, is een groep werknemers van de luchtvaartmaatschappij getogen naar het Statengebouw in Punda, waar zij de hulp van ex-premier Gerrit Schotte hebben ingeroepen. “Zij voelen dat hun baan en inkomen niet langer zijn gegarandeerd,” zei Sloop aan het Antilliaans Dagblad. Er is ook geen vooruitgang in de pogingen vanuit de regering om de situatie te verhelpen, voegde hij eraan toe. “Schotte heeft gedurende zijn periode als premier indrukwekkende contacten gelegd met Spaanstalige landen.”

'Cut back'
Schotte heeft intussen beloofd al zijn contacten te benaderen in een poging een oplossing te brengen in de situatie. Volgens Sloop zit er bijna US$ 30 miljoen van DAE vast in Venezuela. Die gelden zouden afkomstig zijn van ticketverkoop. “Als je in Venezuela een ticket verkoopt, verschijnt dat geld pas over tien maanden op je rekening hier op Curaçao,” merkte de DAE-topper op. “Doordat wij in de tussentijd geen vluchten naar Venezuela mogen uitvoeren, raken wij op een gegeven moment ook in de knel, waardoor we onze crediteuren niet kunnen betalen.”

Het personeel van DAE vreest dat doordat de betaling van salarissen uitblijft, uiteindelijk werkplaatsen verloren zullen gaan. Een situatie die Sloop niet uitsluit. “Niemand wenst een ‘cut back’. De situatie is momenteel niet makkelijk en het is een realiteit waar aan gedacht en rekening mee moet worden gehouden.” De vliegmaatschappij heeft tussen de 350 en 370 werknemers.

De maatschappij heeft ook problemen met haar route op Paramaribo. Door een achterstallige schuld was een toestel van DAE begin deze maand genoodzaakt leeg terug te vliegen. Voor de rechter hebben de SLM en DAE toen betalingsregelingen getroffen. Tot 14 juni heeft DAE het aantal vluchten van zeven per week, teruggebracht naar drie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May