Raad van ministers in ongewisse over ontslag collega’s
11 Jun 2013, 13:20
foto
Minister Lamuré Latour en collega Adelien Wijnerman na de vergadering van de raad van ministers. (Foto: Raoul Lith)


De raad van ministers verkeert nog steeds in onzekerheid over het ontslag van de collega’s Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer en Ramon Abrahams van Openbare Werken. Het wachten is nog op een formele verklaring. Kromosoeto heeft aan zijn staf meegedeeld dat hij zijn ontslag heeft ingediend bij president Desi Bouterse.

Rond 7 uur vanmorgen haastten de bewindslieden zich naar het kabinet van vicepresident Robert Ameerali waar zoals normaal op de dinsdag de raadsvergadering wordt gehouden. Gehoopt werd meer duidelijkheid te krijgen wat er precies gaande is. Toen om 12 uur ministers en raadadviseurs het gebouw verlieten, was er nog altijd geen formeel nieuws vanuit het kabinet van president Bouterse. “De vicepresident weet er ook nog niets van maar staat in contact met het kabinet van de president en zodra er wat is, horen we dat”, zei minister Lackin, die als eerste de vergadering verliet.

President's rol
Starnieuws sprak minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken (Biza), die al rond 7 uur vanmorgen de stoep van het regeringsgebouw betrad. “Officieel heb ik eigenlijk nog niets vernomen en hoop ik straks meer te vernemen”, zei de Biza-minister. Dat de raad niet op de hoogte is van het ontslag van twee ministers, is volgens hem niet vreemd. “Het is de president die ministers benoemt en ontslaat, dus is dit puur een kwestie waar we allemaal afhankelijk zijn van wat vanuit het kabinet van de president wordt meegedeeld.” Volgens Moestadja zou het eventueel ook in de coalitietop besproken kunnen worden.

Rond het middaguur kwamen druppelsgewijs de ministers het regeringsgebouw uit. Geen enkele minister weet nog een goede reactie te geven. Na Lackin sprak Starnieuws ook met Defensie-minister Lamuré Latour en zijn collega Adelien Wijnerman van Financiën. “De vicepresident zei ons dat we waarschijnlijk net als hem het nieuws via de media hebben vernomen en dat er gewacht wordt op officiële berichten vanuit het kabinet van de president”, antwoordde Wijnerman op een vraag.

Normaal vergaderd
Wijnerman en Latour zeiden dat er een ‘normale raadsvergadering’ is gehouden in afwachting op bericht vanuit het kabinet van Bouterse. Kort daarna verlieten de meeste ministers het gebouw. Allemaal aangevend dat zij nog in het ongewisse verkeren over het ontslag van twee collega’s en wachten op verdere instructies.

Terwijl de regering in het ongewisse verkeert, bevestigt minister Kromosoeto dat hij en Abrahams niet langer behoren tot het regeerteam. Reden is, dat ruimte aan de president wordt gegeven om het beleid uit te voeren. Kromosoeto en Abrahams waren afwezig op de raadsvergadering.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May