Cuba krijgt dit jaar grote orkaan
10 Jun 2013, 12:30
foto
De eerste tropische storm van het orkaanseizoen 2013. Andrea, heeft het westen van Cuba overstroomd. (Foto: ntdtv.org)


Voor Cuba is het orkaanseizoen begonnen met hevige regenval. Meteorologen verwachten dat het eiland dit jaar door een grote orkaan wordt getroffen.

De storm Andrea, de eerste tropische depressie van het jaar, heeft de voorbije dagen zware regenval op Cuba veroorzaakt. In de westelijke provincie Pinar del Río waren rivieren buiten hun oevers getreden en waren dorpen onder water gelopen.

Andrea heeft zich niet ontwikkeld tot een orkaan. Een tropische depressie wordt een orkaan wanneer windsnelheden van 118 tot 152 kilometer per uur worden gehaald.

Risico groot
Volgens het Instituut voor Meteorologie valt 80 procent van alle regen in Cuba, van mei tot oktober. De maanden mei, juni, september en oktober zijn het natst. Het instituut verwacht een stormachtig jaar in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, met zeventien tropische stormen, waarvan er negen tot orkaan kunnen uitgroeien.

Het risico dat één van die orkanen Cuba bereikt is groot, zegt meteoroloog Maritza Ballester Pérez. Maar die prognoses zijn gebaseerd op statistische schema's en die kunnen zich soms vergissen, nuanceert ze.

Klimaatwijziging
De Civiele Bescherming zet elk jaar een preventiesysteem in werking. Ondanks die voorbereidingen loopt de schade soms hoog op. In 2008 trokken drie orkanen over het eiland. De schade beliep meer dan US$ 9,2 miljard, volgens overheidscijfers.

Op 25 oktober vorig jaar is het eiland getroffen door orkaan Sandy. Daarbij zijn elf mensen gedood. Een raming van de materiële schade is niet vrijgegeven. Volgens experts kunnen orkanen intenser worden als gevolg van de klimaatwijziging.

Sandy
Sandy was de achttiende tropische cycloon van het seizoen 2012 en de tiende die het tot orkaan schopte. Hij heeft lelijk huisgehouden in Haïti, de Dominicaanse Republiek, Jamaica, Cuba, de Bahama's, Bermuda, de Verenigde Staten en Canada. Bijna tweehonderd mensen zijn omgekomen.

De namen die voor het nieuwe orkaanseizoen gereserveerd zijn, zijn Andrea, Barry, Chantal, Dorian, Erin, Fernand, Gabrielle, Humberto, Ingrid, Jerry, Karen, Lorenzo, Melissa, Néstor, Olga, Pablo, Rebekah, Sebastián, Tanya, Van en Wendy.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May