Greenheart en vakbond liggen overhoop met elkaar
09 Jun 2013, 04:00
foto


Vakbondsleider Robby Berenstein zegt dat al drie maanden onderhandeld wordt met de Greenhaert Group, zonder dat er vooruitgang wordt geboekt. Op grond hiervan is de Bemiddelingsraad geïnformeerd. Terwijl Greenheart wijst op zijn internationale certificering en stelt een betrouwbare partner te zijn, geeft de vakbond een ander beeld van het bedrijf.

Greenheart stelt nog in onderhandeling te zijn met de vakbond en is verrast met een uitnodiging van de Bemiddelingsraad voor maandag 19.00 uur. Berenstein zegt aan Starnieuws dat pas vrijdag een loonvoorstel is ontvangen van het bedrijf, nadat de Bemiddelingsraad werd geïnformeerd over de stand van zaken. Het is eerder ook al voorgekomen dat zaken zijn geëscaleerd, vandaar dat de bond de Bemiddelingsraad op de hoogte heeft gesteld.

Veel mis
Het bedrijf en de vakbond stellen dat er veel mis is met de situatie. Beide partijen geven de andere de schuld. Volgens Greenheart hebben leden van de vakbond in Apoera, managers van Greenheart bedreigd en geïntimideerd. Twee werknemers hebben gedreigd manager Craig Penfold, samen met een paar collega's in elkaar te zullen slaan, als aan het eind van de maand de werknemers geen beter salaris krijgen. Deze twee opruiers zullen van de Greenheartleiding een waarschuwingsbrief krijgen. Het bedrijf zegt dat als de bedreigingen aanhouden, de politie wordt ingeschakeld.

Berenstein zegt bedreigingen niet goed te praten, maar hij merkt op dat dit de sfeer weergeeft hoe het bedrijf omgaat met medewerkers. Volgens de vakbondsleiders zou de leiding van Greenheart heel primitieve opvattingen hebben over werknemers. "En in een kleine gemeenschap als in Apoera weten mensen veel van elkaar. Mensen moeten ook respectvol omgaan met de gebruiken, normen en waarden", stelt de vakbondsleider. Hij hoopt dat de arbeidsverhoudingen zullen verbeteren en het bedrijf met betere waardering komt. De vakbond zal zich onderwerpen aan het oordeel van de Bemiddelingsraad als die vindt dat verder onderhandeld moet worden met het bedrijf, zegt Berenstein.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May