Ontevredenheid in KPS over toelating opleiding
09 Jun 2013, 12:00
foto
Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie


Binnen het Korps Politie Suriname (KPS) is er tumult ontstaan, omdat een aantal politieambtenaren niet in aanmerking is gekomen voor het volgen van de onderofficiersopleiding. Politieagenten hebben een officiële mededeling ontvangen van de Human Resource Manager (HRM). De mensen die buiten de boot zijn gevallen, stellen dat anderen die niet rijp zijn voor de opleiding wel in aanmerking komen. Het zou om willekeur gaan.

Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat al jaren bevorderingen grotendeels een automatisme waren binnen diverse hiërarchisch gestructureerde diensten. Het KPS is enige tijd geleden begonnen met serieuze beoordelingen, alvorens iemand in aanmerking komt voor een bevordering of toelating tot een opleiding die aanspraak geeft op een bevordering. "De tijd van automatische bevorderingen is definitief voorbij. In onze wetgeving is vastgelegd dat voor toelating tot de opleiding in aanmerking komen, personen die een bepaalde rang gedurende een bepaalde tijd hebben bekleed en gunstig zijn beoordeeld. De beoordeling is onderdeel van de toelatingseisen", beklemtoont de politiechef.

Geschiktheid belangrijk
De beoordeling heeft als doel om vast te stellen of de medewerker geschikt is om een vacante functie te bekleden. In dit geval gaat het om brigadier van politie - een van de onderofficiersrangen - die een operationeel leidinggevende functie is, te vervullen. "De leiding van het KPS biedt graag de ruimte aan alle medewerkers om hun potentie volledig tot ontplooiing te brengen, onder inspirerend leiderschap. Hierin zijn de belangen van de samenleving en het KPS als publieke organisatie, ook een leidraad. Conform onze visie is een assessment gemaakt van de medewerkers die volgens de dienstjaren en vereiste rang in aanmerking zouden kunnen komen voor toelating tot de kaderopleiding", deelt Tjin Liep Shie mee.

Voor ruim twintig medewerkers is deze beoordeling helaas negatief uitgevallen, zegt de korpschef. Zij mogen bij de minister van Justitie en Politie in beroep gaan en afhankelijk van het resultaat kunnen ze alsnog worden toegelaten tot de opleiding. "In enkele gevallen moeten de negatief beoordeelden zich beter inzetten, zodat een volgende beoordeling gunstig kan verlopen. Enkele personen zijn vanwege medische redenen niet toegelaten. De kaderopleiding is een geïntegreerde beroepsopleiding waarbij geïnvesteerd wordt in kennis, vaardigheden en de beroepshouding. Zware fysieke mentale trainingen vormen een integraal en verplicht onderdeel van deze opleiding. Wij kunnen het risico niet nemen om personen met bepaalde medische problemen te laten deelnemen aan deze opleiding", benadrukt de politietopman.

Stank voor dank
Enkele ambtenaren die langer dan drie jaren in de rang van 1e klasser hebben gediend, stellen dat er sprake is van stank voor dank. "Door de dienst ben ik ziek geworden en nu word ik zo behandeld. Dit is gewoon einde van mijn loopbaan", zegt een politieagent. "Wij hebben nog een mogelijkheid en dat is een kort geding aanspannen. Het recht zal zegevieren en er zal eens een einde komen aan favoritisme binnen het korps", stelt de ambtenaar.

Tjin Liep Shie blijft erbij dat de leiding van het KPS er alles aan doet om objectieve beoordelingen uit te brengen, omdat de onderofficieren een sleutelfunctie vervullen bij het zorgen voor de veiligheid van de samenleving. "Het aanstellen van ongeschikte personen in leidinggevende functies heeft een enorme negatieve impact op de KPS-resultaten en daarmee op de veiligheid binnen onze samenleving. Wij gunnen onze medewerkers alle mogelijkheden om carrière te maken, maar het belang van een goed functionerend KPS en daarmee de samenleving, mag niet daardoor geschaad worden", voert de korpschef aan. Voor politieambtenaren die zich goed inzetten, maar beperkt inzetbaar zijn, door bijvoorbeeld medische problemen, zijn er andere mogelijkheden, zoals een burgerfunctie met een hogere waardering of een bijzondere bevordering. Met deze mogelijkheden wordt zeer zorgvuldig omgegaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May