Mandela opgenomen met ernstige longontsteking
08 Jun 2013, 10:00
foto
Nelson Mandela is vanmorgen met een ernstige longinfectie opgenomen in het ziekenhuis. (Foto: AFP)


Nelson Mandela, de voormalige Zuid-Afrikaanse president, is met een ernstige longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Zijn conditie is stabiel, zegt een presidentiële verklaring.

De 95-jarige Mandela is in april ontslagen voor dezelfde aandoening. In de afgelopen dagen heeft hij weer een longinfectie opgelopen, staat in de officiële verklaring. In de ochtenduren zou zijn toestand zijn verslechterd en is hij overgebracht naar een ziekenhuis in Pretoria. “Zijn toestand is ernstig, maar stabiel.”

Medische deskundigen doen al het mogelijke om de Nobelprijswinnaar beter te maken, voegt de presidentiële verklaring eraan toe. De woordvoerder van president Jacob Zuma, Mac Maharaj, zegt dat Mandela sinds hij gevangen zat, lijdt aan longinfecties. “Naarmate hij ouder wordt...heeft deze aandoening meer aandacht nodig,” zei Maharaj. Hij was thuis onder behandeling, maar de artsen besloten onmiddellijke hospitalisatie, nadat zijn toestand achteruitging. "We moeten in gedachten houden dat hij 95 jaar is. Hij is broos en niemand kan voorspellen hoe snel of effectief hij kan herstellen."

President Jacob Zuma heeft de media en het publiek gevraagd de privacy van de voormalige president en zijn familie te respecteren. Mandela was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika in 1994 en diende slechts een ambtstermijn. Hij heeft 27 jaar gevangen gezeten op Robbeneiland, omdat hij opkwam tegen het apartheidssysteem in Zuid-Afrika.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May