Goedkeuring Surgold-deal geen makkelijke bevalling in DNA
07 Jun 2013, 18:22
foto
Mininster Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen tijdens het beantwoorden van vragen in De Nationale Assemblee.


De behandeling, en uiteindelijk de goedkeuring van de goud-deal tussen de Staat Suriname en Surgold, blijkt geen makkelijke bevalling te zijn. De vergadering wordt gekenmerkt door een late aanvang van bijkans vijf uren, lange schorsingen en scherpe kanttekeningen van de oppositie. Minister Jim Hok, minister van Natuurlijke Hulpbronnen die antwoord moet geven op vragen van het parlement, heeft het college voorzien van documenten waaruit moet blijken dat opnieuw om de tafel is gezeten met Surgold om wijzigingen aan te brengen in de conceptovereenkomst.

Er is vandaag een nieuwe lijst van uitgegeven concessies verstrekt aan De Nationale Assemblee. Hier hoort ook een kaart bij van concessies in de area of interest. Het gaat om concessies vanaf 2008 tot en met 2013. De Nieuw Front oppositie, ondersteund door de BEP, kan zich niet terugvinden in de documenten. Volgens de oppositie is er niets wezenlijks veranderd, maar zijn zaken anders geformuleerd in het gewijzigde document. “Er is niets veranderd. Dit is diefstal”, roept Nieuw Front fractieleider Rajdkoemar Randjietsingh steeds weer wanneer minister Hok een wijziging heeft toegelicht. Rabin Parmessar (Mega combinatie/NDP) die voorzitter is van de commissie van rapporteurs, zegt dat er wel degelijk fundamentele wijzigingen zijn aangebracht. Hij verwijt de oppositie met ‘volksverlakkerij’ bezig te zijn.

Wijzigingen
Enkele wijzigingen die Hok tot zover heeft aangegeven, zijn dat de 12-urige werkdag geschrapt is uit de overeenkomst. Indien Surgold langere werktijden wenst in te voeren, moet daarvoor toestemming gevraagd worden aan het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM). Ook is er een nieuwe formulering van het artikel waar de maatschappij het exclusieve recht kreeg in de ‘area of interest’. Volgens Hok is dat geschrapt en geldt nu dat ook anderen concessies mogen aanvragen. Alleen is er een beperkte termijn van acht maanden ingesteld waarop Surgold een gebied of niet geëxploiteerde concessie kan aanvragen en toegewezen krijgen. “Wij participeren ook voor 25% in de mijn”, stelt de coalitie op kritieken van de oppositie.

Waar de oppositie zware kritiek op heeft, is dat de regering maar blijft weigeren aan te geven wat de initiële kosten zullen zijn die Suriname moet bijdragen om te participeren in deze deal. Hok zei daar nog geen informatie over te kunnen geven omdat er nog wijzigingen kunnen komen. De oppositie heeft overigens ook veel kritiek op de uitgegeven concessies in de periode april vorig jaar tot heden. Volgens haar zijn deze concessies afgegeven met voorkennis. De aanvragers kunnen volgens Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) nu lucratieve onderhandelingen voeren met Surgold en slapend rijk worden. De vergadering was om 18:20 uur nog geschorst. De coalitie hoopt vandaag nog de overeenkomst goed te keuren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May