In memoriam: Alfons Wielzen
07 Jun 2013, 11:00
foto
Alfons Wielzen (17.10.1932 - 22.05.2013)


Alfons Wielzen ‘Pa Wielo’ bekend om zijn kennis van Twa Twa’s is op 22 mei 2013 overleden. Geboren op 17 oktober 1932 in het district Coronie ging Wielzen in 1956 naar Nickerie.

Hij ging naar het rijstdistrict om zijn krachten te geven aan de bouw van het Streekziekenhuis Nickerie. Nadat het ziekenhuis was afgebouwd, is hij verhuisd naar Wageningen, waar hij zich vestigde als bakker. Hij had zijn eigen bakkerij, die in 1977 is afgebrand. Wielzen keerde toen terug naar Nieuw Nickerie, waar hij in dienst trad van het ministerie van Openbare Werken. Hij heeft er tot zijn pensioen gewerkt.

Zangvogelsport
Wielzen vond zijn levenspartner in Magdalena Newar met wie hij negen kinderen heeft. Zijn leven bleef niet zonder verdriet. Een van zijn zonen kwam in de bloei van zijn leven om het leven. De zoon was 20 jaar. Het oudste kind van Wielzen is nu 53 en het jongste 32 jaar.

In 1953 begon Pa Wielo, zoals velen hem kenden, met Twa-Twa zangvogelwedstrijden. Hij deed dat samen met de heren Palmtak, Bunwarie, Soekardie, Pate Smith en ‘Bada’ Frans Fung Fen Chung. De vogel waarmee Pa Wielo furore maakte, heette ‘Malai’. Verder heeft hij heel veel jongelingen gestimuleerd om mee te doen aan de zangvogelsport.

Vijftig jaar
Eén van zijn persoonlijke vriend in de zangvogelsport was Karel Ristie, de vader van Ricky Ristie. Ook ik maakte enkele jaren terug kennis met deze kenner van de Twa-Twa. Pa Wielo zijn Twa-Twa kwam op de eerste plaats, dan volgde hij. Hij heeft veel Surinamers kennis laten maken met de vogelsport. Pa Wielo heeft zangvogelliefhebbers de kneepjes van de gewoontes van de Twa-Twa bijgebracht.

Hij heeft langer dan vijftig jaar meegedaan aan de zangvogelsport. Hij was daarmee één van de eersten bij de zangvogelwedstrijden in Nickerie. Alfons Wielzen heeft een aantal toernooien op zijn naam weten te schrijven. De krantenkoppen spreken voor zich: ‘In de Twa-twa klasse heeft Alfons Wielzen met een ruime score van 129–25 gewonnen van Rinaldo James’; ‘ In de Twa-Twa klasse heeft de Twa-Twa van Alfons Wielzen getoond een constante fluiter te zijn, de vogel maakte liefst 164 slagen, terwijl de Twa-Twa van zijn tegenstander Ponirin Martosoewito niet verder kwam dan 139 slagen’; ‘Alfons Wielzen winnaar van Junizangvogeltoernooi 2012’; ‘De Twa-Twa van Alfons Wielzen heeft zijn tegenstander Rinaldo James met 103-11 teruggefloten’; ‘ Twa-Twa Alfons Wielzen haalt century score. Pee Baidjoe - Alfons Wielzen: 19 – 100.’ Zo luidden enkele krantenkoppen van het afgelopen jaar.

Zoon Renato Wielzen
Degenen die elke zondagmorgen naar de zangvogelwedstrijden bij het Parkvoetbalveld van de PZO gaan, merken direct op dat hun trouwe makker, collega en vriend er niet meer is. Ter ere van Pa Wielo heeft zijn zoon een eendaagse zangvogeltoernooi in Paramaribo op 5 juni bijgewoond. Met de Twa-Twa van zijn vader behaalde hij een century score , 106 - 3. Het was ook de hoogste score van de dag. Zoon Renato Wielzen is erg trots dat hij met de vogel van zijn overleden vader dit resultaat mocht neerzetten.

Pa Wielo bereikte de gezegende leeftijd van 80 jaar. Mede namens het bestuur en de leden van de Park Zangvogel Organisatie wens ik de familie, vrienden en collega’s sterkte toe en net zoals Pa Wielo het zou doen; vredig met elkaar en vooral sportiviteit tijdens de wedstrijden. Hij is op 31 mei ten grave gedragen.


Edgar van Genderen,
Sportverslaggever
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May