Achttien maanden voor uitvoeringsbesluiten deal met Iamgold
07 Jun 2013, 06:00
foto
De ondertekenaars van de gouddeal tussen Suriname en Iamgold poseren voor de camera. Links Sergio Akiemboto, directeur van Grassalco die ook partner is. (Foto: Raoul Lith)


Nu de regering en Iamgold hun handtekening hebben gezet onder de uitbreidingsovereenkomst, moeten in achttien maanden uitvoeringsbesluiten worden genomen. Een van de belangrijkste acties is de oprichting van een naamloze vennootschap die namens de staat Suriname in de deal met Iamgold zal participeren.

Voorzitter John Sew-A-Tjon van het onderhandelingsteam zegt aan Starnieuws dat er nog en aantal stappen gedaan moet worden, voordat de deal in uitvoering kan gaan. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) én Financiën zijn hierbij betrokken. Zo moet Financiën zorgen voor het ter beschikking stellen van in de deal afgesproken middelen waarmee Suriname moet inkomen.

Invulling afspraken
Het land participeert met 30 procent in de uitbreiding van de mijnoperaties te Rosebel. Binnen de regering worden nu gesprekken gevoerd en personen voorgedragen die zitting zullen nemen in de leiding van het op te richten bedrijf. Voordat de overeenkomst in uitvoering kan worden gebracht, zal Iamgold binnen de komende achttien maanden de haalbaarheidsstudie moeten hebben afgerond en gepresenteerd aan de regering.

Segio Akiemboto, directeur van Grassalco, die partner van Iamgold/Rosebel Gold Mines is, heeft ook de nieuwe uitbreidingsovereenkomst medeondertekend. Akiemboto benadrukt dat dit niet betekent dat Grassalco de partner is die namens Suriname uitvoering moet geven aan de overeenkomst. Hij hoopt echter nog altijd dat de regering ervoor kiest in plaats van een nieuw bedrijf op te richten, die taak toewijst aan Grassalco. “We zitten al in een partnerschap met Iamgold en ik vind dat om technische reden, het nog altijd beter is als Grassalco wordt aangewezen als de partner die namens de Staat in deze nieuwe deal mag handelen”, spreekt Akiemboto de hoop uit.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May