Gebrek aan kennis leidt tot overgewicht van jeugd
06 Jun 2013, 18:00
foto
Prikdag op de Kangoeroeschool voor onderzoek obesitas en diabetes. (Foto: Raoul Lith)


Leerlingen van de 5e en 6e klas van de Kangoeroeschool zijn vanmorgen onderzocht op obesitas en diabetes. Het is de laatste onderzoeks-/prikdag die door de Soroptimist International Club Paramaribo werd geïnitieerd. De club werkt samen met Stichting Diabetes Educatie Suriname, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg en MyLab. Eerder werden drie andere basisscholen aangedaan.

Volgens Patricia Tjin-A-Tsoi, president van de Soroptimist International Club Paramaribo, is er voor de leerlingen van de 5e en 6e klas gekozen, omdat het onderzoek een traumatische ervaring voor jongere kinderen zou zijn. Zij geeft aan door de toename van overgewicht, het plegen van het onderzoek belangrijk is.

Zorgwekkend
Momenteel zijn er geen of weinig cijfers bekend over het aantal obesitas gevallen. Door dit in kaart te brengen hoopt de organisator van dit project, een aanzet te geven tot bewustwording en een gezondere jeugd. De data van de leerlingen die zijn onderzocht, worden vergaard en door een statisticus bekeken. De resultaten zullen gepresenteerd worden aan het ministerie van Volksgezondheid; uiteindelijk moet de activiteit leiden tot het publiceren van gezondheidsartikelen.

“De gezondheid van de jeugd”, zegt Tjin-A-Tsoi, “is heel zorgwekkend.” Een tekort aan informatie en kennis van de ouders zou een reden hiervoor kunnen zijn. “Een onderzoek als deze zou regelmatig moeten gebeuren. Niet alleen bij jongeren, maar ook bij volwassenen.” Het is volgens haar bekend dat een kwart van de jeugd aan overgewicht lijdt. Zij is tot de conclusie gekomen dat ongeveer 30% van de leerlingen van de bezochte scholen naar de huisartsen zijn verwezen.

Het project is in mei gestart en het ligt in de bedoeling om het onderzoek na evaluatie, in oktober ook in het binnenland voort te zetten. Eind juli is er een conferentie op Trinidad & Tobago over jeugddiabetes binnen de Caricom. Tjin-A-Tsoi spreekt de hoop uit dat ook Surinaamse jongeren aan de conferentie zullen participeren. “De ouders zouden de jeugd bewuster moeten maken over gezonde voeding en beweging”, zegt zij.

Ewen Cicilson
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May