President wil dat laatste restje 'hokjes denken' verdwijnt
06 Jun 2013, 00:00
foto
President Desi Bouterse begroet de Indiase ambassadeur Murugesan Subashini. Naast hem CUS-voorzitter Ashwin Adhin. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse riep op om in eenheid samen verder te gaan en af te rekenen met hokjesgedachte. Vaderlandsliefde, wederzijds respect, cultuur en erkenning, waren sleutelwoorden die het staatshoofd gebruikte tijdens zijn toespraak op het Onafhankelijkheidsplein, woensdagavond bij de herdenking van 140 jaar Hindostaanse immigratie.

De voorzitter van de Culturele Unie Suriname, Ashwin Adhin, bedankte de president voor zijn beleid om groepen bijeen te brengen. Hij prees Bouterse voor de samenbundeling door een nationale commissie te benoemen voor gezamenlijke herdenking van diverse jubilea. Adhin legde uit dat Dési 'van het land' betekent. Dés is land en Dési is iemand van het land. Adhin zei dat een natie wordt geboren uit eenheid. Hij deelde het staatshoofd mee dat 3000 jaar voor Christus deze zaken in een oud Geschrift voorkwamen. Hij wilde van de president weten of het 'toeval is of bewust is dat hij Desi heet'.

Cultuur belangrijke rol
Bouterse zei dat 2013 een bijzonder jaar is, waarbij ook 150 jaar afschaffing slavernij en 160 jaar Chinese vestiging worden herdacht. Hij stond ook stil bij de valse voorwendselen waaronder de contractarbeiders uit Brits-Indië naar Suriname zijn gehaald. Zij hebben hetzelfde werk moeten verrichten als de slaven, alleen nu onder contract. De president bracht in herinnering dat van de 34.000 immigranten 5500 van honger zijn omgekomen op de plantages. Hij noemde ook de opstand van Mariënbrug, waarbij mensen zijn neergeschoten. Hij had het eveneens over de onmenselijke behandeling en lijfstraffen die de mensen moesten ondergaan.

Twee derde van de immigranten is hier gebleven en heeft veel gedaan om een toekomst hier op te bouwen. Verschillende bevolkingsgroepen delen al decennia lang hetzelfde grondgebied. De vurige wens van Bouterse is, dat mensen de laatste resten van 'in hokjes denken' achter zich laten. Hij merkte op dat cultuur een belangrijke rol speelt bij de natievorming. Cultuur zal veel meer aandacht krijgen, om als bindmiddel te dienen. De president merkte op dat de cultuur gekoesterd moet worden. Daarom is hij blij met de verandering die gekomen is en dat iedereen meedoet aan de viering. De cultuurbeleving moet gekoesterd en beschermd worden, zei de president. Hij woonde een groot deel van de culturele optredens bij.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May