Sasur niet onder indruk brief aan Cisac
06 Jun 2013, 07:00
foto
Prim Ramlal, voorzitter Sasur. (Foto: Ramon Keijzer)


Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) is niet onder de indruk van de brief die Suripop, Oscat en de Surinaamse Artiesten Vereniging (SAV) heeft geschreven aan de International Confederation of Societies of Authors and Composers (Cisac). Deze organisatie heeft minister Edward Belfort reeds om opheldering gevraagd over de situatie. Sasur gaat door met de mogelijkheden die er zijn, ondanks de intrekking van de beschikking. Tegen de Staat Suriname is een kort geding aanhangig gemaakt en de rechtszaak tegen Radio 10 dient vandaag.


Ramlal zegt aan Starnieuws dat minister Belfort hopelijk met een gepast antwoord komt op de brief van Cisac. "Anders wordt dit vraagstuk nog complexer voor de minister en de Staat", stelt Ramlal. Over de brief van de drie organisaties naar Cisac zegt Sasur, dat Oscat allang doodgebloed is en alleen op papier bestaat met een voorzitter. Hij kent geen organisatie Suripop, maar de Stichting ter Bevordering van Kunst en Cultuur in Suriname die het componistenfestival Suripop organiseert. SAV heeft volgens Ramlal (nog) geen wetten, namelijk het naburig recht op basis waarvan zij eventueel inningen voor artiesten kan bewerkstelligen.

Voldoen aan regelingen
De drie briefschrijvers naar Cisac zijn geen auteursrechtenorganisatie als Sasur, die volwaardig lid is van de overkoepelende auteursrechtenorganisatie, stelt Ramlal. Om lid te worden van de Cisac en zo in verbinding te staan met alle auteursrechtenorganisaties in de wereld, moet je bewezen hebben te voldoen aan alle wettelijke regelingen zowel nationaal als internationaal.
De Vereniging van Surinaamse Organisatoren (VSO) en de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven (VRTS) zijn niet in de brief genoemd. "Kennelijk omdat deze muziekgebruikers door hun uitgebreide communicatie met Cisac vorig jaar de uitgesproken mening van de wereldorganisatie kennen over de betaling van rechten aan Sasur", meent Ramlal.


Cisac heeft volgens Ramlal alle medewerking aan de VRTS verleend om met Sasur te onderhandelen over de te betalen licentievergoedingen, uiteraard wanneer deze muziekgebruikers daadwerkelijk bereid waren om de rechten te betalen.
Sasur stelt dat de brief naast de intrekkingsbeschikking van de justitieminister ook een belediging is voor Suriname, omdat hierin volgens het bemiddelingsbureau opzettelijk misleidende onwaarheden worden verkondigd die bij onderzoek geen stand meer zullen houden. "Alvorens de Cisac te benaderen zou het van goed fatsoen getuigen als deze organisaties zich eerst hadden begeven naar Sasur voor verhaal en bij weigering zou het dan op zijn plaats zijn een klacht in te dienen bij de wereldfederatie met het verzoek om, zoals het nu luidt, de relatie met Sasur te verbreken en voor persoonlijk onderhoud te komen naar Suriname bij de overheid en de stakeholders", merkt Ramlal op.

Loze beloftes
Indien deze organisaties geen duidelijkheid van Sasur over haar werkwijze en transparantie codes konden krijgen, zou enige klacht aan de wereldfederatie gegrond kunnen zijn, vindt Ramlal.
Cisac vertegenwoordigers hebben Suriname trouwens vaker aangedaan. Er zijn gesprekken gevoerd met overheidsfunctionarissen en ook de VRTS- en VSO vertegenwoordigers. Deze gebruikers hadden toen aangegeven gelijk te willen meewerken aan een licentieovereenkomst met Sasur, maar volgens Ramlal is dit alleen bij beloftes gebleven.

In de brief aan Cisac wordt met verwijten, zonder dat er bewijzen worden overgelegd, gesteld dat Sasur sinds haar bestaan een probleemschepper is geweest. De overheid wordt ook nattevingerwerk verweten bij het verstrekken van de beschikking aan Sasur. Cisac heeft op 24 mei 2013 Belfort aangeschreven om de muziekgebruikers te verbieden het internationaal muziekrepertoire te gebruiken in Suriname, zelfs ook tijdens Carifesta. Het illegaal gebruik hiervan is een serieuze schending van internationale verdragen zoals de Trips en Berner conventie. Van Sasur is haar wettelijk mandaat om te mogen bemiddelen in muziekauteursrechten weggenomen, zonder zelfs de minimale democratische beginselen van hoor en wederhoor in acht te nemen. Cisac maakt zich hier zorgen over, stelt Ramlal.

U kunt de brief van Cisac aan minister Edward Belfort van Justitie en Politie hier downloaden.
pdf-icon.gif brief_Cisac_aan_JusPol.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May