Directeur Ifna Vrede wordt ceremoniële kapitein Saamaka
05 Jun 2013, 08:00
foto
Ifna Vrede, directeur van Regionale Ontwikkeling, wordt beëdigd tot kapitein. (Foto: Ramon Keijzer)


Directeur Ifna Vrede van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) wordt zaterdag beëdigd tot kapitein binnen de Saramaccaanse gemeenschap. Minister Stanley Betterson bevestigt dit tegenover Starnieuws, maar geeft aan dat de RO-directeur slechts ceremonieel deze functie kan bekleden.

”Wij hebben op het ministerie de zaken bekeken en hoewel er geen wettelijke belemmeringen zijn, vinden we niet dat zij officieel directeur op het ministerie kan zijn én tegelijk ook actief een functie binnen het traditioneel gezag kan bekleden”, deelt Betterson mee.

Vrede is afkomstig uit de Awanna lo van de Saramaccaanse gemeenschap. Betterson zegt dat in het gesprek met Vrede zij hem er op heeft gewezen dat traditioneel zij nu onmogelijk de voordracht kan afwijzen, die gedaan is lang voor zij directeur op RO werd. Zij stemt dan in met een ceremoniële kapiteinsfunctie, totdat zij directeur af is. Ook granman Belfon Aboikonie bevestigt dat hij zaterdag vier kapiteins en een aantal basjas uit drie verschillende lo’s zal installeren.

Niet in strijd
Aboikonie zegt dat Vrede al lange tijd is voorgedragen door de gemeenschappen en de lo waar zij uit voortkomt. De officiële voordracht is namens hen gedaan door een andere al beëdigde kapitein. De granman meent dat de traditionele rol niet in strijd is met de ambtelijke functie van directeur. Dat zou wel het geval zijn wanneer het gaat om een districtscommissaris. Volgens de granman zal het werkterrein van Vrede zijn het bijwonen van krutu’s, adviseren en meehelpen bij het ontwikkelen en beschermen van het traditioneel gezag.

Minister Betterson benadrukt evenwel dat de functie slechts ceremonieel zal zijn, totdat Vrede geen directeur meer is op het ministerie.
De installatie van de kapiteins en de basja's zal plaatsvinden te Brownsweg in het district Brokopondo. Voor deze gelegenheid zijn functionarissen uit het traditioneel gezag uitgenodigd alsook vertegenwoordigers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May