Mini Filmfestival over Oceanen van 7-9 juni
04 Jun 2013, 22:30
foto
Dolfijnen in de Surinamerivier. (Foto: Sylvia Koemar)


Rond Wereldoceanendag op 8 juni en de viering van de geboortedag van Jacques-Yves Cousteau op 11 juni wordt een mini filmfestival gehouden met als thema 'de oceaan'. Green Heritage Fund Suriname en TBL Cinemas werken hiervoor samen met WWF Guianas en de Franse ambassade, en krijgen medewerking van het Ministerie van LVV en het GEF Small Grants Programme. De bescherming van de oceaan blijft een belangrijk thema van de GHFS gezien de cruciale rol die de oceaan speelt in het onderhouden van het leven op aarde.

Het oceanenweekend begint op 7 juni met de film The End of the Line een indrukwekkende film gekozen samen met WWF Guianas over de vergaande gevolgen van overbevissing. De oceanen, de biodiversiteit die zij herbergen, en de gezondheid daarvan zijn ook van cruciaal belang voor de mens, aangezien 1 miljard mensen afhankelijk zijn van de eiwitten die gezonde oceaanecosystemen hen leveren. Zowel WWF Guianas als het ministerie van LVV onderstrepen het belang van verduurzaming van de visserij in de wateren van ons land en de drie Guianas.

Grootste bedreiging

Ook is het cruciaal in de optiek van het GHFS dat delen van onze kustwateren worden aangewezen als mariene beschermd gebied, zodat de visreserves niet zullen worden uitgeput en visbestanden de mogelijkheid krijgen te herstellen. Overbevissing is de grootste bedreiging voor een gezond en productief mariene ecosysteem. Volgens de Voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zijn ruim 75% van de visbestanden van de wereld nu volledig bevist, overbevist of uitgeput. Ook meldt de Wereldvoedselorganisatie FAO dat vis en visserijproducten onder de meest verhandelde mondiale voedselproducten zijn, met handelsvolumes en –waarden die in 2011 nieuwe hoogten bereikten.

Op 8 juni, Wereldoceanendag zal de film Planet Ocean worden afgedraaid, aangeboden door de Franse ambassade in Suriname. Deze film van de bekende Franse cineast Yann Arthus-Bertrand en Michael Pitiot neemt de kijker mee op een machtige reis naar de minst bezochte delen van onze planeet. De prachtige beelden laten ons de meest geweldige en meest schrikwekkende menselijke ervaringen meemaken. De film is ook een pleidooi aan de mensheid respect te hebben voor de wereld waar wij in leven. De oceanen maken 70% uit van het aardoppervlak. Meer dan 97% van al het water op de planeet is zout of brakwater. Deze film laat bij uitstek dit aspect zien van onze planeet.

Maatregelen nodig
Op 9 juni wordt de film Dolphins and Whales vertoond van Jean-Michel Cousteau, zoon van de beroemde Jacques-Yves Cousteau, die hiermee in zijn vaders voetsporen treedt. Deze film laat ons het leven zien van de dolfijnen en walvissen met spectaculaire beelden waarbij wij meegenomen worden in de onderwaterwereld waarin deze dieren moeten overleven. Van bultrugvinvissen tot orka’s en zeekoeien, we krijgen de gelegenheid hun onderwaterperspectief te ondervinden. Deze film is gezien het dolfijnenprogramma van het GHFS een belangrijke film voor de stichting, die hiermee deze bedreigde diersoorten voor het voetlicht wil plaatsen. Mitigatiemaatregelen bij menselijke activiteiten en bescherming van deze bedreigde diersoorten, is waarvoor de stichting dan ook aandacht vraagt.

De lobby van TBL Cinemas zal dit weekend het thema van de oceanen uitdragen met beeldmateriaal afkomstig uit Suriname. Hierbij worden de Surinaamse kust en de vogels die daar voorkomen, de Guianadolfijnen, zeeschildpadden, visserij, toerisme en mangrovebossen belicht. De boodschap dit weekend op weg naar de viering op 11 juni 2013 is dat redding voor de oceanen nog mogelijk is als er nu maatregelen worden getroffen om geïntegreerd management van mariene en kustzones te bevorderen. Dit zou onder andere inhouden het instellen van mariene beschermde gebieden evenals beschermde gebieden aan de kust en het beheersbaar maken van vervuiling afkomstig van het land. Mangrove-ecosystemen dienen beschermd te worden aangezien die van belang zijn als broedkamer en ter bescherming van de kust en de menselijke bewoning daarvan.

De gezamenlijke partners nodigen eenieder uit te komen genieten van deze spectaculaire films en op 11 juni met uw rode muts op, de boodschap te helpen uitdragen waarom oceanen belangrijk zijn voor de mensheid. Datum: 7, 8 en 9 juni. Locatie: TBL Cinemas, Lalla Rookhweg 79. Toegang: Vrij (maximaal 2 kaarten per persoon op te halen bij TBL). Ministerie van LVV
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May