Granman: Kapiteins hebben niets te beslissen over een lo
01 Jun 2013, 06:00
foto
Granman Belfon Aboikonie tijdens een interview met Starnieuws vrijdagmiddag.


Granman Belfon Aboikonie van de stam der Saramaccaners stelt voor alle duidelijkheid dat individuele hoofdkapiteins, kapiteins en basjas helemaal niets te beslissen hebben over een lo (familie) binnen de Saramaccaanse gemeenschap. Het grootopperhoofd reageert hiermee op uitspraken van hoofdkapitein Albert Aboikonie die dreigt samen met de Matjau lo, uit de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) te treden.

De granman benadrukt tegenover Starnieuws dat er binnen het traditioneel gezag de afspraak is gemaakt dat ‘één taal’ wordt gesproken en de granman de hoofdverantwoordelijke is. Het opperhoofd stelt dat zijn jongere broer Albert, zijn boekje behoorlijk te buiten is gegaan door de granman in het openbaar te beledigen en te bedreigen. Deze kwestie is ook aan de orde gekomen tijdens de zitting van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens in Costa Rica.

Verregaande uitlatingen
De bedreigingen van Albert hielden in dat hij het grootopperhoofd in het bijzijn van anderen het verwijt heeft gemaakt het granmanschap over te hebben gedragen aan de VSG. Hij zal ervoor zorgen dat de president hem het granmanschap ontneemt. Granman Aboikonie zegt dat Albert uitlatingen doet waarvan hij weet dat die niet kloppen en totaal onmogelijk zijn. Dat Albert in Costa Rica aanwezig was bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, komt puur omdat hij beleidsadviseur is van Regionale Ontwikkeling. Hij is niet namens de Saramaccaanse gemeenschap daarnaar toe gegaan en ook niet als vertegenwoordiger van de Matjau lo, zegt de granman.

Albert Aboikonie heeft vrijdag op een persconferentie van de regeringsdelegatie gezegd in Costa Rica aanwezig te zijn geweest om de Matjau lo te vertegenwoordigen. Officieel staat hij opgenomen in de delegatie van de regering samen met Henk Finisie als vertegenwoordigers van de Saramaccaanse gemeenschap. Hij ontkent de granman bedreigd te hebben. Volgens hem is hij gezien zijn afkomst en positie in de Matjau lo, gerechtigd beslissingen te nemen, zoals het afscheiden van de lo uit de VSG. De granman zegt dat er naast Albert nog meer hoofdkapiteins en tientallen kapiteins zijn. Overigens kan zo een beslissing nooit worden genomen, zeker niet door een hoofdkapitein. Hij als granman is uit dezelfde lo afkomstig als Albert.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May