DAE op Zanderij gestrand; SLM eist betaling schuld
01 Jun 2013, 00:00
foto


De Dutch Antilles Express (DAE) kan niet weg van de Johan Adolf Pengel luchthaven. De Surair Ground Services, de dochteronderneming van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), heeft de afhandeling niet verricht. DAE heeft een behoorlijke schuld bij de SLM. Directeur Ewald Henshuys vindt dat de vliegmaatschappij eerst moet betalen, voordat er service verleend wordt. Dat heeft de vertegenwoordiging van DAE te horen gekregen.

Gerard Brunings, president-commissaris van de SLM, zegt aan Starnieuws dat hij op Zanderij contact heeft gehad met Henshuys. Vrijdagavond is de derde Boeing 737-300 van de SLM aangekomen in Suriname. Toen stond de kist van DAE 'aan de ketting' op de luchthaven. De vertegenwoordigers van de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij hebben ook contact gemaakt met Brunings. Die heeft hen verwezen naar Henshuys.

Alleen controleur
Brunings merkt op dat hij als president-commissaris controle uitoefent op de bedrijfsvoering. Hij kan Henshuys niet de opdracht geven om het vliegtuig toch af te handelen. "Dan kan ik de leiding niet vragen waarom er verlies wordt geleden. Het bedrijf moet ook gezond draaien. Alleen de regering, als aandeelhouder kan een besluit nemen om de SLM te vragen de afhandeling van de vlucht te verrichten", zegt Brunings.

DAE zegt aan Starnieuws dat een deel van het geld gelijk betaald zou worden. Maar de SLM neemt geen genoegen met een deelbetaling en Henshuys is niet bereikbaar. Vernomen wordt dat de vliegmaatschappij er vaker op gewezen is om op tijd te betalen. Toen de kist vrijdagmiddag aankwam op de luchthaven, kreeg het personeel de opdracht om de vlucht niet af te handelen. Passagiers die aan boord waren, konden ook niet gelijk uitstappen. Na een tijdje pas werd de trap naar het vliegtuig gereden. Ook brandstof tanken was niet mogelijk. Passagiers die moesten vertrekken, zijn eveneens gestrand. Intussen is de vliegtijd van de crew ook verstreken. Vannacht zal het vliegtuig niet meer kunnen vertrekken. DAE is naarstig bezig met het zoeken van een oplossing. Door deze situatie komen diverse andere vluchten van de maatschappij ook in gevaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May