'Day of Carifesta' zorgt voor voorproefje op KBF
31 May 2013, 08:00
foto
De capoeira groep heeft veel belangstelling geoogst op het Kinderboeken Festival. (Foto: René Gompers)


'Day of Carifesta' was het thema van de vierde dag van het Kinderboeken Festival (KBF). Het accent werd donderdag gelegd op alles wat met kunst en cultuur te maken heeft uit het Caribisch Gebied. Op deze manier wil de organisatie de kinderen voorbereiden op het elfde Carifesta-festival dat in augustus gehouden wordt.

Het middagprogramma begon met een vlaggendefilé. Kinderen maakten met de vlaggen van de Caricom lidlanden een ereronde op het terrein en door het het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Daarna was het tijd voor de culturele optredens. In het Engels, Frans, Spaans, Papiaments, Nederlands en Surinaams brachten kinderen verhalen, gedichten en liederen uit de regio ten gehore. Het publiek stond erop kennis te maken met de leden van de Surinaamse capoeira groep. Er was veel interesse voor de muziekinstrumenten van de groep die lijken op bogen.

Caricom smaak
Michael Fung van Soeng Ngie & Co en de leerlingen van de Nijverheidsschool hebben met hun kookkunsten het publiek kennis laten maken met de 'Caricom smaak'. Zij waren al heel snel uitverkocht. Behalve de nieuwe moksi alesi die ter plekke werd voorbereid, vielen de andere gerechten ook erg in de smaak. Intussen gingen de andere activiteiten gewoon door. Hoewel niet alle stands tijdens het middagprogramma bemand zijn, hebben zowel ouders als kinderen heel veel (samen)te doen. Er zijn 100 activiteiten waar bezoekers aan kunnen meedoen tijdens het festival.

Kadisha, Crystal en Donna Lesha zijn voor de tweede keer naar het festival gekomen omdat ze dan meer tijd hebben voor de andere activiteiten, dan tijdens het schoolprogramma. "Ik ben de mensen dankbaar dat ze dit hebben georganiseerd", zegt Kadisha. "Het is leerrijk voor ons. Het helpt ons meer te gaan lezen".
Mirelva Dundas is met haar twee dochters op de beurs. "Dit moet eigenlijk een paar keer per jaar gedaan worden", vindt Dundas. "De kinderen blijven dan bij. Je merkt dat ze pas hier dingen kunnen doen die ze thuis niet kunnen."

Doel wordt bereikt
Tot nog toe is het bezoek in de middaguren niet zo druk geweest als tijdens het ochtendprogramma. "We zijn wel heel tevreden", zegt Agnes Ritfeld, secretaris van Nationale Stichting Kinderboeken Festival. "In de morgen puilt het hier uit van de schoolkinderen. We kunnen maximaal 6000 kinderen aan waardoor we sommige scholen moeten teleurstellen."

Ritfeld merkt op dat het KBF impact heeft op het leesgebeuren. "De vraag en het bezoekersaantal getuigt daarvan. Jammer dat we tot nog toe niet de volledige ondersteuning van de overheid krijgen hiervoor".

René Gompers

Vandaag is het 'Dag van de Financiële Educatie'. Zaterdag wordt het festival afgesloten met 'Dag van Welzijn'.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May