Santokhi en Venetiaan pleiten voor apart rampenfonds
31 May 2013, 04:00
foto
Wateroverlast in Para vorig jaar. (Archieffoto)


De parlementariërs Chandrikapersad Santokhi (Nieuw front/VHP) en Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS), hebben donderdag voorgesteld dat een apart rampenfonds in het leven wordt geroepen. Beide oppositieleden zeggen dat gereserveerde fondsen liever niet in het Spaar- en Stabiliteitsfonds (SSF) opgenomen worden. Santokhi heeft het dringende verzoek gedaan geen middelen in dat fonds te reserveren om rampen te bestrijden.

Venetiaan die deze zienswijze ondersteunt, zegt dat naast de formulering van de doelen van het SSF, het misschien goed is dat de regering het fonds ook in drie delen opsplitst. In plaats van een Spaar- en Stabiliteitsfonds zouden er op basis van de drie gestelde doelen ook drie fondsen in het leven geroepen moeten worden. Het zouden dan worden een stabiliteitsfonds voor tijden van teruggevallen inkomsten, een speciaal fonds voor toekomstige generaties en één voor rampen. Venetiaan meent dat het goed is om het fonds voor toekomstige generaties volledig of deels om te zetten in baar goud. “Als we serieus belijden dat toekomstige generaties aanspraak maken op de inkomsten, dienen we het geld inderdaad opzij voor hen te leggen en het af te bakenen”, stelt Venetiaan.

Discussie niet nieuw
Bij Santokhi bestaat de vrees dat naar willekeur gelden uit het stabiliteitsfonds kunnen worden opgenomen onder de noemer van rampenbestrijding. “Alles zou onder de noemer 'ramp' geplaatst kunnen worden. Als we weten wat een ramp is, doen we er goed aan het niet in het Stabiliteitsfonds op te nemen”, zegt de parlementariër. Volgens hem is deze discussie niet nieuw en is er eerder al gesproken over het opzetten van een rampenfonds.

Venetiaan zegt dat er rekening moet worden gehouden dat bij het doel om nationale rampen het hoofd te bieden, het niet alleen hoeft te gaan om investeringsgelden. “Het kunnen ook schenkingsmiddelen zijn van nationale regionale en internationale organisaties en personen die een bijdrage willen leveren, of een erfenis dat aan het fonds wordt nagelaten. Wanneer dit soort middelen aan het Stabiliteitsfonds zijn verbonden, kan dat een probleem opleveren”, meent Venetiaan. "Dit doel hoort absoluut niet thuis bij dat van het stabiliteitsfonds”, concludeert ook Santokhi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May