Sasur sleept Staat naar rechter, claims in vooruitzicht
31 May 2013, 00:00
foto


Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) heeft een kort geding ingediend tegen de Staat Suriname. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft de beschikking van Sasur ingetrokken om als bemiddelingsbureau op te treden voor muziekauteursrechten. "Dit is de eerste case. Wij gaan ook een schadeclaim van miljoenen indienen tegen de Staat Suriname. Wij lijden enorm veel schade, omdat per onmiddellijke ingang de beschikking werd ingetrokken, zonder dat wij in de gelegenheid zijn gesteld ons te verweren", zegt Prim Ramlal, voorzitter van Sasur aan Starnieuws.

Op 18 mei kreeg het bestuur van Sasur per deurwaardersexploot het besluit van de minister. "De minister is gezwicht voor de druk die organisaties hebben uitgeoefend, omdat ze geen auteursrechten willen betalen. Hiermee is Suriname weer tot een piratenstaat vervallen. Zelfs bedrijven die een overeenkomst met ons hadden, zijn hun licentie-contracten hierdoor kwijtgeraakt", stelt Ramlal.

Oordeel rechter
Sasur wil een oordeel van de rechter of de intrekking van de beschikking rechtmatig is geschied. Belfort voert aan dat het de taak van de minister van Justitie en Politie is om op grond van artikel 16 van de grondwet, eenieders recht te garanderen op persoonlijke vrijheid en veiligheid. In artikel 42 van de grondwet is opgenomen dat het algemeen belang, met name de openbare orde moet worden gewaarborgd. Volgens Belfort bestaat de gegronde vrees dat door het aanhoudende tumult, de veiligheid van personen in gevaar kan worden gebracht. Om eenieders veiligheid te garanderen is de verleende toestemming aan Sasur om als bemiddelingsbureau op te treden voor muziekauteursrechten met onmiddellijke ingang ingetrokken.

Ramlal vraagt zich af of de minister heeft afgestemd met de president, raad van ministers, Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid van het kabinet van de president, de procureur-generaal Soebhaas Punwasi én korpschef Humphrey Tjin Liep Shie, om vast te kunnen stellen dat de staatsveiligheid in gevaar is. Ramlal merkt op dat de procureur-generaal ook betrokken moet zijn als het gaat om het in gevaar brengen van de openbare orde. "De rechthebbenden van muziekauteursrechten lijden enorme schade door het abrupte besluit van de minister". Sasur vindt dat rechtszekerheden ernstig teniet zijn gedaan door de minister. "Daarom gaan wij naar de groene tafel, want wij hebben gewacht op een uitleg van de minister die hij publiekelijk beloofd had. Tot nu toe is zijn uitleg uitgebleven", stelt Ramlal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May