Nederlands onderwijs in het buitenland in zwaar weer
31 May 2013, 01:00
foto
De Prinses Amaliaschool is een van de Nederlandse basisscholen in Suriname.


Den Haag stopt met subsidie aan de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB). Deze organisatie beijvert zich voor Nederlands onderwijs op onderwijsinstellingen buiten Nederland. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft dat donderdag laten weten aan de NOB.

Via de NOB krijgt elke Nederlandse school in het buitenland een flinke subsidie voor elk kind met een Nederlands paspoort. Voor Suriname betekent deze bezuinigingsmaatregel van de Nederlandse overheid, dat de scholen Prinses Amalia, de Cederboom en het Kleurenorkest, zwaar in de problemen komen. Het gaat om Nederlandse basisscholen in Paramaribo.

Gedurende dertig jaar is deze subsidie aan NOB in stand gehouden. De bezuiniging treft direct 13.000 leerlingen, die op scholen en in organisaties voor afstandsonderwijs zitten. De stichting pleit voor behoud van Nederlands onderwijs in het buitenland en zegt dat ze acties zal ondernemen om de onderwijsminister op andere gedachten te brengen.

Verlegt subsidiestroom
De maatregel gaat per 1 januari 2014 in. “Onze gezamenlijke inspanningen om de minister op andere gedachten te brengen, hebben dit helaas niet kunnen voorkomen,” schrijft stichting NOB aan ouders en verzorgers. De stichting probeert de ‘gedupeerden’ toch wat optimisme in te spreken en zegt “wij zullen ons hier niet zomaar bij neerleggen. Ononderbroken kwalitatief Nederlandstalig onderwijs dat wordt ondersteund door de Nederlandse overheid is voor ons allemaal van groot belang.”

Het Nederlands onderwijsministerie zegt dat hij de subsidiestroom verlegt. Het Nederlands kabinet zal 200 miljoen euro die in 2015 vrijkomt uit de OCW-begroting herinvesteren in onderwijs en onderzoek. “Het geld komt uit subsidies die niet direct bijdragen aan het primaire onderwijsproces en subsidies voor activiteiten die geen prioriteit (meer) hebben.” Zo schrijven minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindslieden voeren daarmee een maatregel uit van het regeerakkoord.

In het eerste jaar 2014 komt 100 miljoen euro vrij, wat in 2015 zal zijn opgelopen tot 200 miljoen euro. Volgens Bussemaker en Dekker zijn ‘scherpe keuzes’ en pijnlijke maatregelen onvermijdelijk, maar is ervoor gekozen het onderwijs te ontzien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May