CLO wil personeelsbeleid volgens HRM-principes
30 May 2013, 12:30
foto


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) wil dat de overheid begint met een gefaseerde aanpak van het personeelsbeleid gebaseerd op HRM-principes. Het personeelsbeleid binnen de overheid maakt de mensen ongelukkig, vindt de CLO.

Ronald Hooghart, voorzitter van de CLO, vindt dat mensen niet alleen werken voor geld, maar ook voldoening willen hebben in hun werk. “Ze willen ook gewaardeerd worden, zich betrokken voelen en opgeleid worden.”

Tijdens een eendaagse workshop heeft hij opgemerkt dat de mensen niet meer geleid willen worden door “autoritaire leidinggevenden met een basja-mentaliteit”. Ze willen nieuwe leiders hebben. Leidinggevenden moeten moderne leiderschapstools leren hanteren en werken aan de empowering, de versterking van de competenties van hun personeel.

Voortvarendheid
De CLO vindt dat een ieder moet worden beoordeeld op wat ze doen, “ook leidinggevenden.” Volgens Hooghart voldoet het oude personeelsbeleid allang niet meer. Het Fiso noemt hij een fiasco en worden mensen overal geparachuteerd, zegt hij. “We moeten er naar streven om te komen tot een beleid van the right man on the right place at the right time.”

Het personeelsbeleid moet op korte termijn met meer voortvarendheid worden aangepakt. De ondersteuning van de vakbonden is bij dit proces een kritische succesfactor, was de conclusie tijdens de workshop die is geleid door HRM-deskundige Humphrey Bendt.

Eenduidigheid
Binnen de ambtenarij is er geen eenduidigheid voor de overgang van een cultuur van personeelsbeleid naar HRM. Op sommige ministeries is er al sprake van een afdeling HRM. Hooghart pleit voor een uniforme aanpak van dit transitieproces. “Laten we klein beginnen en geen grote dingen gaan doen, die we niet kunnen beheersen.”

Het toekomstig personeelsbeleid moet niet alleen een goed functiegebouw hebben, maar moet gekoppeld zijn aan een waarderingssysteem met de nadruk op Human Resource Management, was het oordeel van de participanten. Training en ontwikkeling van ambtenaren, verandering van organisatiestructuur, management en carrière ontwikkeling is een noodzaak, klonk het pleidooi van de bestuurs- en kaderleden.

Er zal een voorstel aan de regering worden gedaan om een beoordelingssysteem op alle ministeries in te voeren. De evaluatie zou moeten bestaan uit een planningsgesprek, twee functioneringsgesprekken per jaar en een beoordelingsgesprek. De CLO-kaderleden zien dit voorstel als een makkelijk te hanteren instrument om het HRM-beleid op gang te brengen binnen de ambtenarij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May