Acht nieuwe kinderboeken op Kinderboeken Festival
30 May 2013, 08:30
foto
Kinderen genieten van de boeken op Kinder Boeken Festival op het KKF-terrein. (Beeld: René Gompers)


Acht nieuwe kinderboeken boeken zijn gepresenteerd op het Kinderboeken Festival (KBF). Zes van Surinaamse schrijvers, één van Nederland en één uit de Antillen. Elke dag is er een nieuw thema dat belicht wordt tijdens het festival. Vandaag is het 'Day of Carifesta'. Op programma staan twee grote attracties, vertelt teamlid Jetty Polanen aan Starnieuws.

De gepresenteerde kinderboeken zijn Wolkje en de Groenhartboom van Coby Pengel, Elf van Marja Themen, Zigzagboekje van Indra Hu, Tranen van Moeder Aarde van Sylvana Resida. De boeken Tintel en Jamal en Amaisa zijn van Stichting Projecten. De Toverlantaarn van Meester Furet, is in de 19e eeuw geschreven door de Nederlandse schrijver en tekenaar William Winkel. Het boek is door Hilde Neus bewerkt en vertaald naar een jeugdversie. Geen Vuil In De Rivier is van Loeki Morales uit de Antillen en verschijnt binnenkort.

Veel leuks te beleven
"Stralend weer, stralende kindergezichten, en in de handen van de meeste kinderen een boek", zegt een zichtbaar tevreden Yvonne Caprino, lid van het KBF team. "Het doet goed om te zien dat de kinderen plezier hebben met lezen. Dat is ook het doel van dit festival." Jorayno en Tiffany lopen met volle rugzakken over hun schoudertjes, een hoelahoep in de ene hand, een boek of vellen papier in de andere. "Er is zoveel te doen", zegt Tifanny. "Het gaat niet alleen om lezen. We kunnen ook spelen en prijzen winnen." Jorayno is benieuwd naar het programma van donderdag. "Er is elke dag iets nieuws" merkt hij op. "Ik ben al elke dag geweest maar ik weet niet of me ouders me weer zullen laten komen."

'Dag van Talenten' viel samen met de openingsdag. Toen is de musical Boomkikker zingt in première gegaan. De opvoering is gebaseerd op de gelijknamige kinderboekenserie geschreven door Carine Fraaije. In de serie maken kinderen kennis met verschillende dieren uit de bossen van Suriname en de Boomkikker die graag wil dansen en zingen. Op dinsdag was het 'Dag van het Voorlezen'. Om het lezen landelijk te bevorderen is besloten meer leesambassadeurs aan te trekken. Tot nu toe werd die taak uitgevoerd door één ambassadeur. Stichting Projecten heeft 22 regio's geïdentificeerd die enthousiast moeten worden gemaakt voor het lezen, door een eigen ambassadeur. De media zijn benaderd om die posten in te vullen. Bij het aftreden van de dertienjarige ambassadeur Duncan Pinas zijn er maar zeven volwassen leesambassadeurs geïnstalleerd.

Vandaag 'Day of Carifesta' is de verwachting hoog gespannen. "Er komt een voorproefje op de Carifesta via een culturele show en we krijgen de introductie van een nieuwe moksi alesi", licht Polanen een tipje van de sluier. Het gerecht wordt 'live' op het terrein voorbereid door de scholieren van de Nijverheidschool en televisiekok Michael Fung van Soeng Ngie & Co. "We zullen de kinderen laten kennismaken met de Caricom sfeer' zegt Polanen. "We hebben graag dat de bezoekers ook in traditionele klederdracht komen."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May