Hof wil werkgroep instellen voor uitvoering Saamaka-vonnis
30 May 2013, 06:30
foto


Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens heeft een voorstel gedaan om een werkgroep te benoemen ter uitvoering van het Saamaka-vonnis. Dit gebeurde nadat de vertegenwoordigers van de Staat Suriname en de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers (VSG) gehoord waren dinsdag in Costa Rica.

Het voorstel houdt in dat er een werkgroep zal worden gevormd waarin zitting hebben: de Staat Suriname, VSG en het Hof. De Staat Suriname heeft zes weken de tijd om schriftelijk te reageren op het voorstel. De jurist Martin Misiedjan heeft de verdediging van de staat Suriname, zoals eerder opgestuurd door procureur-generaal Soebhaas Punwasi, voorgelezen. Suriname vindt dat het vonnis niet uitvoerbaar is, omdat het in strijd zou zijn met de grondwet. Aangevoerd werd dat deze eerst gewijzigd moet worden.

De overheid vroeg zes weken de tijd om antwoord te geven op het voorstel dat dinsdag gedaan is. Het Hof is hiermee akkoord gegaan, hoewel het vonnis vijf jaar geleden al geveld is en de uitvoering maar op zich laat wachten. Starnieuws verneemt dat hoofdkapitein Albert Aboikonie die ook aanwezig was op de zitting, aankondigde dat hij daar de Matjau Lo vertegenwoordigde. De Saramaccaanse gemeenschap bestaat uit twaalf lo's. Hij kondigde aan dat de Matjau Lo uit de VSG zal treden. Aboikonie is zonder mandaat van granman Belfon Aboikonie naar Costa Rica vertrokken. De voordrachten van de granman zijn niet geaccepteerd, omdat deze te laat binnen zouden zijn gekomen. De accreditatie bij het Hof om mensen af te vaardigen was al voorbij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May