Toegang tot anticonceptie is een mensenrecht
29 May 2013, 20:30
foto


“Wil Suriname de Millennium Development Goals halen in 2015, dan moet toegang tot reproductieve gezondheid universeel zijn”. Tot deze conclusie komt de socioloog Julia Terborg, directeur van het Center for People’s Development.

Zij heeft vandaag een presentatie gehouden rond de internationale dag van actie voor de gezondheid van vrouwen, die gisteren is herdacht. Zij heeft de resultaten bekendgemaakt van een recent gehouden studie. Er is onderzoek gedaan naar de mate waarin vrouwen en gezinnen in staat zijn alarmsignalen tijdens de zwangerschap te herkennen en daar ook afdoende op in te spelen. Het steekproefonderzoek is gedaan in Lelydorp, Latour, Moengo en in Nickerie (stad en polder).

Resultaten
Interessant was de bevinding dat veel vrouwen graag op de poli zouden willen bevallen als die mogelijkheid er was. Het onderzoek heeft zich ook gericht op welke wijze men informatie wil ontvangen. 87% ziet een gesprek met een gezondheidswerker als het middel en 6% kiest voor folders.

Uit cijfers blijkt verder dat het nationaal anticonceptiegebruik in Suriname 46,6% was in 1992 en 47,6% in 2010, "een zeer geringe stijging". Duidelijk is dat er nog geen goed geïntegreerde seksuele en reproductieve gezondheidszorg aanwezig is. 65% van de vrouwen had nooit eerder screening op baarmoederhalskanker gehad en 88% nooit een borstonderzoek!

Actiepunt
Een actie die zeker noodzakelijk is volgens Terborg, is de toegang tot anticonceptie makkelijker maken, waarbij er rekening gehouden wordt met onder andere de taal, culturele tradities en het opleidingsniveau.

Wat zeker ook een actiepunt is, is het verminderen tot het eindigen van geweld tegen vrouwen. Terborg vindt het ook nodig dat een zwangere tiener niet van school geweerd moet worden, "wat jammer genoeg nog te vaak voorkomt in onze samenleving." Verder moet het een gewone zaak worden dat ook de partner van de vrouw actief betrokken wordt bij seksuele en reproductieve gezondheid, vindt de socioloog.

Op de bijeenkomst is er ook een presentatie gehouden over het ‘Beleidsplan seksuele en reproductieve gezondheid 2012-2016’ en waren er ook enkele informatiestands.
Het geheel is tot stand gekomen door het Ministerie van Volksgezondheid (BOG) in samenwerking met UNFPA en het Center for People’s Development.

Tanya Frijmersum
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May