DNA-leden voor verruiming Spaar- en Stabilisatie Fonds
29 May 2013, 06:00
foto
Voorstellen gedaan door assembleelid Henk Ramnandanlal.


Assembleelid Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) vindt dat er meer mogelijkheden tot sparen zijn dan alleen het Spaar- en Stabilisatie Fonds (SSF). Net als commissievoorzitter Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) vindt Ramnandanlal dat het wetsontwerp zich niet moet beperken tot inkomsten uit de mijnbouwsector. De assembleeleden willen dat sectoren waar er positieve verwachtingen zijn voor de groei, meegenomen worden in het ontwerp. Hierover is tijdens de debatten in De Nationale Assemblee ondersteuning gegeven door diverse fracties.

De leden van de commissie van rapporteurs zijn de vorige week en gisteren aan het woord gekomen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hoopt dat de eerste ronde voor het parlement donderdag kan worden afgerond. De leden Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) en Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) hebben ook diverse voorstellen gedaan ter wijziging van de ontwerpwet. Ook de rol van het ministerie van Financiën moet steviger worden verankerd. "Het spaar- en stabilisatiefonds is een stap in de goede richting. Het is echter een begin. Er is nog veel meer nodig. Een samenhangend pakket van wetten, maatregelen en goed economisch beleid ter stimulering van ondernemerschap", stelde Gajadien.

Meer sectoren
Ramnandanlal zei niet tegen het fonds te zijn, maar er moeten meer instrumenten ingezet worden om te komen tot sparen en stabiliseren. Hij noemde onder andere:
• Het investeren in de duurzame sectoren zoals toerisme, agrarische en diensten sector (ICT en energie). Hierbij zijn volgens het assembleelid "het verduurzamen van de huidige niet duurzame groei en het diversifiëren van ons inkomen en nationale economie, sleutelwoorden.
• Een tweede additioneel instrument zijn investeringen in de sociale sfeer (huisvesting, onderwijs en volksgezondheid). Deze investeringen zullen ook leiden tot stabilisatie van de economie, in elk geval van de samenleving, betoogde Ramnandanlal. Bij een economische neergang waarbij het volk geen gebrek heeft aan goed en bereikbare huisvesting en volksgezondheid en ook nog goed opgeleid is, zal de samenleving beter in staat zijn die economische neergang het hoofd te bieden en met alternatieven komen.
• "Zo zullen ook Investeringen in onze democratie (meer zeggenschap, transparantie van beleid, het creëren van nationaal gericht leiderschap en dus investeringen in Human Capital) leiden tot meer stabiliteit in die samenleving", stelde Ramnandanlal.

"Op al deze gebieden die ik hier opnoem, heeft de Surinaamse samenleving een achterstand op de rest van de wereld. Maar zeker als we kijken naar economische winstgevendheid, voorzitter, ik weet 100% zeker dat investeringen gedaan in deze gebieden Suriname veel meer zullen opleveren dan de voorgenomen investeringen vanuit dit Fonds in het buitenland", zei Ramnandanlal. Hij stelt de regering voor om drie sub-fondsen te maken binnen de ontwerpwet die nu onder de hamer ligt.
- Een beleggingsfonds
- Een nationaal investeringsfonds
- Een bouwfonds
Het assembleelid haalde aan dat deze fondsen genoemd zijn in het Ontwikkelingsplan 2012-2016. Ramnandanlal wil weten waarom de regering afgeweken is hiervan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May