Simons toont aan dat integriteit parlement intact is
28 May 2013, 15:30
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons (archieffoto)


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons schorste de vergadering van De Nationale Assemblee om 14:45 uur. Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) suggereerde dat zinsneden zouden zijn veranderd in een ontwerpwet over bank- en kredietwezen, nadat deze zijn goedgekeurd door het parlement.

Bij de hervatting bleek uit het onderzoek van Simons de bewering van Gajadien niet te kloppen, omdat er een mondelinge akte van wijziging was. De publicatie heeft conform de goedkeuring plaatsgevonden. Gajadien zei uiteindelijk dat hij blij is dat Simons de zaak heeft uitgezocht. "Ik bedank u dat dit uit de wereld is geholpen", stelde Gajadien.

Simons vond dat het om een ernstige kwestie gaat. Zij wilde gelijk met de juridische afdeling uitzoeken of de bewering van Gajadien klopt. Het assembleelid hield een slag om de arm door te stellen dat hij niet over alle handelingen van het parlement beschikte, waarin alle zaken die gebeuren tijdens de vergadering, worden opgetekend. Gajadien merkte ook op dat er veel fouten zitten in wetten die worden gepubliceerd. Hij zou twintig fouten hebben geconstateerd in de wet over bank- en kredietwezen. Simons deelde mee dat Gajadien en elke andere parlementariër over alle handelingen kan beschikken.

Integriteit gewaarborgd
Gajadien stoorde zich er ook aan dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in een publicatie kritiek zou hebben geuit op wat in het parlement wordt besproken. Hij benadrukte dat De Nationale Assemblee kanttekeningen mag hebben op wetsontwerpen en dat andere instituten deze moeten accepteren. Ricardo Panka, fractieleider van de Mega Combinatie, merkte op dat hij die stelling onderschrijft dat andere machten een wet dienen te accepteren die is goedgekeurd door de volksvertegenwoordiging. Hij is echter niet de mening toegedaan dat de CBvS kritiek heeft geuit op wat er is besproken in het parlement.

Simons toonde aan dat de integriteit van het parlement intact is en dat niks is gewijzigd "door hogere machten", zoals Gajadien het zei. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) zei dat het goed is dat Gajadien de opmerking gemaakt heeft en de voorzitter gelijk zaken heeft uitgezocht. Hiermee is de integriteit van het parlement volgens Castelen gewaarborgd. Panka haalde aan dat Gajadien zijn verontschuldiging moet aanbieden, want hij heeft ernstige suggesties gedaan door te stellend dat hij twee uren zaken heeft bestudeerd. Simons merkte op dat iedereen terug kan vallen op de documentatie. De handelingen worden ook gestuurd naar de leden over wat ze gezegd hebben in het parlement. Alle mondelinge aktes van wijzigingen zijn gebundeld en zijn bij de griffie. Zaken kunnen altijd uitgezocht worden voordat in openbare vergaderingen dit soort mededelingen worden gedaan, zei Simons.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May