Kramp: Nieuwe taalmethode zorgvuldig voorbereid
28 May 2013, 19:00
foto


André Kramp, projectcoördinator van de 2nd Basic Education Improvement Program (BEIP), is het oneens met de kritiek die wordt geleverd op de nieuwe methode Taal Actief, die ingevoerd zal worden op de basisscholen. Hij is van mening dat de standpunten over de methode niet gebaseerd zijn op gedegen kennis van zaken. Hij schrijft in een reactie op de negatieve geluiden die in de media zijn verschenen, dat men probeert een bepaalde stemming te creëren. In het schrijven geeft hij ook uitleg over de stand van zaken met betrekking tot de vernieuwingen in het onderwijs.

Bij het kiezen van de methode is men niet over een nacht ijs gegaan. De koop van de licentie is zorgvuldig voorbereid en er is sprake geweest van toetsing aan aspecten van het Curriculum Raamwerk, legt Kramp uit. Ook zijn er verschillende consultaties geweest van onder meer instanties die relaties onderhouden met het basisonderwijs in Nederland en van scholen waar met de methode wordt gewerkt. Tenslotte, zegt Kramp, moet niet vergeten worden dat de methode in en buiten Nederland een zekere status heeft verworven.

De negatieve reacties gaan ook voorbij aan het advies van het merendeel van de leden van de Ontwikkelgroep die de methode voor Leerjaar 3 mede hebben ontwikkeld. Hij vraagt zich af of het werk van de aanpassers bij voorbaat niet serieus wordt genomen. Kramp wijst erop dat de soms felle discussies over de koop van methoden in Nederland ten behoeve van scholen binnen het Surinaams voortgezet onderwijs, de alertheid van onze 'aanpassers' hebben verscherpt.

Het gehele artikel kunt hier downloaden.
pdf-icon.gif Blik_op_de_vernieuwing_basisonderwijs_en_op_weg_naar_leerjaar_4.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May