Afrika krijgt kwijtschelding Braziliaanse schuld
27 May 2013, 21:00
foto
Dilma Rousseff, president van Brazilië, wil de handelsbetrekkingen met Afrika stimuleren. (Foto: AFP)


Brazilië heeft aangekondigd dat hij de Afrikaanse schuld van bijna US$ 900 miljoen zal kwijtschelden of herstructureren. Het olie- en gasrijke Congo-Brazzaville, Tanzania en Zambia zitten tussen de twaalf Afrikaanse landen die hiervan kunnen profiteren.

Het besluit is een poging om de economische banden tussen 's werelds zevende grootste economie en het Afrikaanse continent te stimuleren. Officiële gegevens in Brazilië tonen dat zijn handel met Afrika in de afgelopen tien jaar is vervijfvoudigd.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft de aankondiging over de herziening van de schuld gedaan tijdens de top van de Afrikaanse Unie in Ethiopië. Het was Rousseff’s derde bezoek in drie maanden aan Afrika.

'Strategisch'
"Bijna alle (hulp) is geannuleerd," zei de woordvoerder van president Rousseff, Thomas Traumann, aan verslaggevers. “Het is strategisch voor het buitenlands beleid van Brazilië om een speciale relatie met Afrika te behouden."

Hij voegde eraan toe dat het merendeel van de schuld is opgebouwd in de jaren 1970 en eerder al is herzien. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Brazilië vertelde persbureau Efe dat de schuldsaneringsregeling voor sommige landen zal bestaan uit gunstigere rente en langere aflossingstermijnen.

Congo-Brazzaville heeft de grootste schuld, US$ 352 miljoen, gevolgd door Tanzania met US$ 237 miljoen en Zambia met US$ 113,4 miljoen. De andere landen die een schuld hebben bij Brazilië zijn Ivoorkust, Gabon, Guinee, Guinee-Bissau, Mauritanië, Democratische Republiek Congo, Sao Tome en Principe, Senegal en Soedan.

Vervijfvoudigd
Brazilië heeft zijn economische banden met het grondstofrijke Afrika steeds meer uitgebreid als onderdeel van de zogenaamde Zuid-Zuid samenwerking. De handel tussen de twee blokken ging van US$ 5 miljard in 2000 naar US$ 26,5 miljard in 2012.

De handel tussen Brazilië en Afrika is vervijfvoudigd in de afgelopen tien jaar en is gevoed door de honger naar natuurlijke hulpbronnen van Brazilië. Braziliaanse bedrijven investeren veel in olie en mijnbouw in Afrika en zijn daar bezig met grote infrastructurele projecten.

De economische grootmacht van Latijns-Amerika heeft in de afgelopen tien jaar ook 19 nieuwe ambassades in Afrika geopend. De verwachting is dat dit aantal met 3,5 procent zal groeien dit jaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May