Bilateraal gesprek president met Chinese leider op Trinidad
27 May 2013, 05:30
foto
President Xi Jinping van Volksrepubliek China.


President Desi Bouterse zal behalve op 28 mei ook op 2 juni aanwezig zijn in Trinidad & Tobago. Hij zal morgen met andere Caricom-regeringsleiders een lunch hebben met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Op 2 juni ontmoet de president de Chinese leider Xi Jinping.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zegt aan Starnieuws dat de twee presidenten bilaterale gesprekken zullen voeren. China en Suriname hebben een intensieve samenwerkingsrelatie. De Volksrepubliek heeft een tijdje geleden toegezegd een ziekenhuis te zullen bouwen in het district Wanica. Dit is echter nog niet van de grond gekomen. Vorig jaar oktober werd een bord onthuld door Bouterse op Lelydorp. Het ziekenhuis komt niet meer daar, maar op Houttuin. Verdere stappen zijn niet bekend.

China heeft ook andere toezeggingen gedaan aan Suriname. Het gaat om onder andere activiteiten op het gebied van landbouw, de cassaveteelt en de assistentie in computerprogramma's. De Chinese regering en bedrijven zullen ook een rol vervullen bij huizen die geïmporteerd zullen worden en bij het opzetten van een fabriek om de woningen hier te kunnen bouwen. Ook op het gebied van infrastructuur wordt er samengewerkt. Lackin zegt dat naast een gezamenlijke bijeenkomst met de regeringsleiders, het Chinese staatshoofd ook individuele gesprekken zal voeren. Diverse projecten zullen dan aan de orde komen. Ook de uitnodiging voor een staatsbezoek aan China ligt te wachten op het staatshoofd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May