Bedrijfsleven wil gekend worden bij hervorming douane
24 May 2013, 07:00
foto


Ruim twee honderd ondernemers die de bijeenkomst donderdagavond van de Société Générale de Surveillance (SGS) en de douane hebben bijgewoond in het KKF-gebouw, zijn ontstemd dat zij niet gekend zijn in de hervormingen. Zij vinden dat zaken goed doorgesproken moeten worden. Meegedeeld is dat de nieuwe situatie op 17 juni wordt doorgevoerd. De bedrijfslevensorganisaties zullen president Desi Bouterse vragen om deze zaak aan te houden tot zaken goed zijn besproken.

De eerste fase van het hervormingsplan bestaat uit het toepassen van Pre-Shipment Inspection (PSI), welke voor 18 maanden gehanteerd zal worden, ingaande medio juni 2013, meldt de douane. Tegelijkertijd zal de douane worden voorbereid in onder andere het hanteren van moderne controlemethodes die de organisatie in staat zullen stellen om na beëindiging van de PSI op dezelfde efficiënte en accurate wijze de goederenstroom te doen plaatsvinden. De SGS zal de organisatie hierbij ondersteunen en adviseren.

Onvoldoende betrokken
De ondernemers die aanwezig waren tijdens de informatie bijeenkomst donderdag vinden dat hervormingen nodig zijn, maar dat ze erin gekend moesten worden. "Wij zijn niet tegen hervormingen, maar wij worden gewoon ermee overvallen. Er is van te voren niet met het bedrijfsleven gesproken. Veel mensen weten niet wat ze moeten doen. Wij zijn bang dat ineens iedereen ertoe over zal gaan om verhogingen door te voeren. Ons probleem is de communicatie", zegt Anil Padarath ondervoorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) aan Starnieuws.

De ondernemers vragen zich ook af hoe ineens gekozen is voor SGS. Er zijn volgens hen meer instanties die in staat zijn de hervormingen door te voeren. De regering is van plan ordening te brengen, omdat veel ondernemers goederen onderfactureren. Met dit systeem zal het moeilijk worden om te knoeien met documenten. Starnieuws verneemt dat 17 juni een streefdatum is. In deze fase worden de betrokkenen geïnformeerd. Er moeten nog formele zaken worden afgehandeld voor de ingangsdatum officieel wordt bepaald. In elk geval willen de ondernemers meer tijd hebben en zullen een brief schrijven aan de president.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May