Schoolkinderen Sandlanding gedupeerd
24 May 2013, 01:00
foto
Een ouder doet al wadend door het hoge water met twee kinderen de oversteek, terwijl de andere kinderen wachten op hun beurt (Foto: Ray Simon)


Ook Sandlanding is niet gespaard gebleven van wateroverlast. Sandlanding is een uitbreiding van het dorp Apoera en telt ongeveer 200 mensen, onder wie 25 schoolkinderen. De brug over de Pakoerikreek die het dorp ontsluit, is flink onder water komen te staan. Om de school te kunnen bezoeken, moeten kinderen elke ochtend door hun ouders over de brug getild worden.

In het dorpje dat sinds 2000 bestaat, wonen mensen afkomstig uit Apoera en Kwamalasemutu. Er is geen goed begaanbare verbindingsweg. Verder zijn de bewoners verstoken van veilig drinkwater en elektriciteit, terwijl het dorpje nog geen 500 meter verwijderd is van waar deze nutsvoorzieningen wel zijn. De gemeenschap kampt al jaren met deze problemen en heeft meerdere malen haar beklag hierover gedaan bij de plaatselijke bevoegde instanties, echter zonder resultaat. Steeds wordt haar voorgehouden dat de problemen aangepakt zullen worden, echter komt het er maar niet van.

Tragisch ongeval
De zware regens van de afgelopen dagen hebben de misère van de bewoners vergroot. Elke ochtend moeten de kinderen door hun ouders over de brug getild worden om de school te kunnen bezoeken. Ook hierover zijn er reeds gesprekken gevoerd en is beloofd dat het probleem binnen een week aangepakt zou worden. Intussen blijft het water stijgen en zijn de ouders bezorgd over de veiligheid van
hun kinderen. De vorige week is een kleuter bijna met de stroom meegesleurd.

Dat het probleem van de hoge waterstand niet nu is, blijkt uit het tragisch ongeval waarbij een kind verdronken is in het jaar 2008. Toen werden de kinderen met de boot naar school gebracht. Aangezien de oorzaak van dit ongeval gelegen was aan de hoge waterstand, hopen de bewoners dat de autoriteiten niet wachten tot er nog een leven verloren gaat. De gemeenschap van Sandlanding doet een dringend beroep op de regering om zo snel mogelijk verlichting te brengen in haar noden.

Het bedrijf Greenheart heeft zich bereid verklaard om het benodigde hout voor de verhoogde nieuwe brug te leveren, echter moeten de autoriteiten inkomen met een graafmachine en arbeiders.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May