Geen vergunning meer voor duikers in hoofdlozingen
23 May 2013, 17:25
foto
Een ondernemer op Leiding 9 A heeft twee elementen geplaatst waardoor de buurt te maken heeft met wateroverlast.


Het ministerie van Openbare Werken (OW) zal voortaan geen vergunningen meer geven voor het plaatsen van duikers in hoofdlozingen. Dit zei minister Ramon Abrahams vandaag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee. Er is een extra vergadering ingelast om te praten over de acute situatie over de watersnood.

Een parlementaire delegatie heeft zich georiënteerd in verschillende gebieden. In een rapport van het parlement wordt melding gemaakt van een situatie op Leiding 9 A, onlangs een ondernemer vergunning heeft gekregen om duikers te plaatsen in een hoofdlozing. Hierdoor ondervindt de buurt enorm veel last.

Anansi tori
Abrahams zei dat ingaande vandaag er geen vergunningen meer worden verstrekt worden voor het plaatsen van duikers. Dit was aanleiding voor parlementariër Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP), de minister er op te wijzen dat de vergunning te leiding 9 A, binnen drie dagen na aanvraag is uitgegeven. Hij wilde van de minister weten of zijn toezegging betekent dat die vergunning niet wordt ingetrokken. Deze opmerking dreigde te zorgen voor een felle discussie, omdat Gajadien zei ‘laat de minister ons geen ‘anansi tori hier komen vertellen’. Hij zou ook 'vriendjes' bevoordelen. Ook toen Abrahams zei niet te weten waar Gajadien het over heeft, greep voorzitter Jennifer Simons in.

Simons wees Abrahams er op dat los van Gajadien, het parlement in het rapport gevraagd heeft om die situatie op leiding 9 A opnieuw te bekijken en intrekking van de vergunning te overwegen. Het gaat niet alleen om deze nieuwe vergunning die door OW is uitgegeven. Enkele jaren terug is op Leiding 9 A eveneens een vergunning verstrekt aan de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij. In het rapport van de parlementaire commissie staat vermeld dat sinds daar de duikers zijn geplaatst er problemen zijn met de waterafvoer. Simons heeft Abrahams ook gevraagd daar onderzoek naar te doen. Simons wees ook op dat er geen politieke steekspelletjes gespeeld moeten worden. Mensen zijn in nood en het probleem moet zakelijk worden besproken, zonder over en weer verwijten te maken.

Onderzoek
Abrahams heeft beloofd de beide situaties morgen al te onderzoeken en na te gaan wat er gedaan moet worden. Hij heeft toegezegd dat als er moet worden ingegrepen dit ook zal gebeuren. Gajadien zegt dat met de toevoeging van Simons dat er onderzocht moet worden hij bang is dat de vergunning aan de ondernemer op Leiding 9 A niet zal worden ingetrokken. “Ik ben bang dat het zal worden weggedaan met, dat na onderzoek is gebleken dat er geen reden is de vergunning in te trekken.

Gajadien legt uit dat voor alle Leidingen er een beleid is bij Openbare Werken dat er geen vergunningen worden gegeven voor het plaatsen van duikers. Hij vindt het daarom vreemd dat voor deze ondernemer toch een uitzondering is gemaakt. “Eenieder die op Leiding een trens of gedeelte van de hoofdleiding wil dempen, moet geen duikers plaatsen, maar een brug bouwen. Dat is jarenlang het beleid”, stelt Gajadien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May