SWOS: Regering onverantwoord bezig met Staatsolie
28 May 2013, 07:00
foto
De werknemers van Staatsolie willen weten wie hun nieuwe algemeen directeur wordt.


De Staatsolie Werknemersbond in Suriname (SWOS) vindt dat de regering onverantwoord omgaat met het nationaal oliebedrijf. De verlenging van het werkcontract met algemeen directeur Marc Waaldijk loopt binnen vijf maanden af. En nog steeds is er geen duidelijkheid wie hem zal gaan opvolgen.

Vakbondsvoorzitter Lloyd Read roept een ieder op alert te zijn en de ogen goed open te houden voor wat zich binnen het bedrijf afspeelt. “De ontwikkelingen binnen Staatsolie zullen een impact hebben op een ieder.” Hij wijst erop dat Staatsolie vanaf 1998 meer dan US$ 2 miljard heeft bijgedragen aan de staatskas. “Het is één van de weinige Surinaamse bedrijven die mede geholpen heeft om de financiële wereldcrisis het hoofd te bieden,” benadrukt Read het belang van de continuïteit van groei en ontwikkeling van het bedrijf.

De SWOS wil gekend worden bij de benoeming van de nieuwe algemeen directeur. Daarover waren volgens Read vaste afspraken gemaakt met vicepresident Robert Ameerali. De vakbondsman benadrukt dat de factor arbeid niet wil bepalen wie de directeur wordt, “dat is iets van de vertegenwoordiger van de aandeelhouders.” Maar, zegt hij “we hebben wel inbreng in hoe het profiel eruit moet zien, dus wat je van de topmanager verwacht.”

Profielen functies
Voor ieder bedrijf wordt de koers in belangrijke mate bepaald door de visie, motivatie en aanpak van de directeur, daarom is het voor de SWOS een belangrijk vraagstuk. “We moeten garanties hebben dat de nieuwe directeur kan zorgen voor groei en ontwikkeling van het bedrijf. En daarom moet elke directeur die komt, hebben gesproken met de SWOS. Zo komen we er achter wat zijn visie is over arbeid, of hij arbeidsvriendelijk is, de kwaliteiten bezit om continuïteit te garanderen, etc.” zegt Read.

De bond heeft er altijd voor gepleit dat aanvullingen van de directie van binnen het bedrijf komen. “Er zijn profielen voor deze functies binnen Staatsolie. En als de regering een kandidaat van buiten heeft, moet deze zich laten toetsen aan de profielen die binnen het bedrijf gelden.” Beslist de aandeelhouder toch anders te handelen, “dan zijn afspraken op water geschreven. En een manager die bereid is om zich op deze wijze te laten benoemen, zorgt er zelf voor dat er grote vraagtekens rijzen bij zijn waarden en normen,” herhaalt Read zijn duidelijke boodschap.

Binnen Staatsolie zijn er genoeg capabele mensen die de job aankunnen. Voor de functie van algemeen directeur van Staatsolie moet de persoon zeker 4 tot 5 jaar worden voorbereid. De SWOS zal de vinger aan de pols houden en van de directie eisen dat zij de personen die in aanmerking komen voor de functie van algemeen directeur, bekendmaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May