Curaçao wil geen ruzie met Venezuela
21 May 2013, 01:00
foto


De Curaçaose regering is niet van plan om een conflict te zoeken met Venezuela. In een brief aan de vliegmaatschappij DAE heeft minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, het bedrijf gewezen op zijn verantwoordelijkheden. DAE mag sinds vorige week niet meer landen in Venezuela.

De Venezolaanse luchtvaartautoriteit Inac heeft op basis van de resultaten van twee onderzoeken DAE het vliegverbod opgelegd. Een daarvan is volgens Balborda dat er in Venezuela een monteur werkt die niet over de juiste licentie zou beschikken. “En dat is op zich een vrij zware overtreding,” zei de bewindsman aan Amigoe.

DAE liet vorige week weten dat hij hoopte op bijval vanuit de Curaçaose regering om tegen de beslissing van de Inac in te gaan en een rechtszaak te beginnen. Maar volgens minister Balborda is het ongebruikelijk dat overheden hierover in discussie gaan. “Het moet geen probleem worden tussen Curaçao en Venezuela en wij gaan er alles aan doen om dat te voorkomen. Een rechtszaak aanspannen is hun goed recht, maar ik denk niet dat dat veel resultaat zal hebben.”

Afspraken maken
Het gevolg van het verbod van de Inac is dat er vorige week een aantal passagiers die naar Venezuela moesten, zijn gestrand op Hato. “DAE gebruikt Curaçao feitelijk als hub tussen Miami en Venezuela, en ook tussen Santo Domingo en Venezuela. En die kraan is nog niet dichtgedraaid”, meldt de minister. “DAE moet gewoon een afspraak maken met Insel Air of een van de andere luchtvaartmaatschappijen die op Venezuela vliegen. Ze hebben de verplichting om hun passagiers naar hun bestemming te brengen.”

Luchtvaartmaatschappij Insel Air heeft woensdag al 70 passagiers van DAE vervoerd naar het Venezolaanse Valencia voor een zeer lage prijs, en zette daarvoor een iets groter vliegtuig in. “Insel Air is nog steeds bereid om te vervoeren, mits er goede afspraken worden gemaakt”, weet Balborda.

Korpodeko
Ook Balborda’s collega minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling maakt zich zorgen over de situatie met DAE. Hij heeft aangekondigd dat hij een aantal vragen zal stellen aan ontwikkelingsbank Korpodeko, die in verband met een aantal uitstaande leningen aan DAE feitelijk economisch eigenaar is van de luchtvaartmaatschappij.

“De Venezolaanse markt is één van de belangrijkste bronnen van omzet voor DAE”, zegt Martina. “Daarom zou het een goede zaak zijn om inzicht te krijgen in de projecties van DAE richting de toekomst, wat de mogelijke invloed van de huidige situatie is op de economie van de onderneming, en wat de plannen zijn naar aanleiding van de gewijzigde omstandigheden”, aldus de minister. Over de eventuele gevolgen voor het toerisme op Curaçao zegt Martina dat de situatie wel van invloed kan zijn op de ‘branding’ van Curaçao. “Het is in elk geval niet positief.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May