Berenstein waarschuwt voor misbruik ziektekostenregeling
21 May 2013, 06:00
foto
Medicijnen uitgestald in een apotheek. (Foto: Raoul Lith)


Voorzitter van de vakcentrale C-47 Robby Berenstein heeft reden om nu al te waarschuwen dat de uitvoering van de nieuwe ziektekostenregeling niet wordt misbruikt door medici en anderen die er een persoonlijk belang bij hebben. Binnenkort genieten kinderen van 0 tot en met 16 jaar en alle zestig plussers vrije geneeskundige behandeling via het Staatsziekenfonds (SZF).

Berenstein zegt aan Starnieuws dat hij informatie heeft dat onder andere de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), van het ministerie van Volksgezondheid wil eisen dat deze groep toekomstige verzekerden niet alleen bij het SZF, maar ook bij andere verzekeringsmaatschappijen wordt ondergebracht. De medici vragen volgens Berenstein met de intrede van de nieuwe ziektekostenregeling ook dat er meteen een verhoging komt van het consult tarief.

Voorbarige uitspraken
VMS-voorzitter Pieter Voigt reageert tegenover Starnieuws dat dit voorbarige uitspraken zijn. “Wij zijn nog niet eens op de hoogte van wat er gaat gebeuren. De VMS heeft op dit moment geen enkele eis gesteld”, beweert Voigt. Hij zegt dat de vereniging wel is uitgenodigd voor donderdag door de consultant KPMG, die het sociaal zekerheidstelsel aan het voorbereiden is. “Pas dan krijgen we een presentatie van wat de regering wil doen en hoe het plan er precies uitziet. Voigt zegt dat een verhoogd consult tarief overigens helemaal los zou staan van de uitvoering van het plan en daar niets mee te maken heeft. “Als vereniging gaan wij pas na de presentatie onze mening geven.”

Berenstein geconfronteerd hiermee, zegt dat niet alle leden van de VMS het eens zijn met de eis. Volgens hem is er wel degelijk een onderhoud hierover geweest tussen VMS-leden en minister Michel Blokland van Volksgezondheid. De medici (de sectie specialisten), die zijn aangesloten bij het SZF, zouden het oneens zijn met deze eis van hun collega’s die niet bij deze verzekeraar zijn aangesloten. Binnen de VMS zouden er dus voor- en tegenstanders zijn.

Zullen niet accepteren
“De vakbeweging wil nu al haar stem laten horen en laten weten nooit te zullen instemmen met deze twee eisen van de medici. Wij gaan akkoord met de uitvoering van de ziektekostenregeling die via het staatsziekenfonds gaat. Die heeft ervaring en een zekere structuur opgebouwd waarvan we kunnen zeggen dat de zorg in een redelijk gecontroleerde structuur wordt gehouden. Het gaat om een deel van het sociaal stelsel dat een puur nationaal belang heeft. Er is dus geen ruimte om het enge belang van personen en groepen te dienen”, stelt Berenstein. De vakbondsleider hoopt dat minister Blokland, die eerder ook voorzitter is geweest van de VMS, zich bewust is van de positie die hij nu heeft als minister.

Berenstein zegt dat een verhoging van het consult tarief precies het tegendeel zal zijn waar het sociaal stelsel voor staat. “Niet de regering zal de verhoging betalen, maar de werkende klasse. Dus aan de ene kant geven we 0 tot 16 jarigen en zestig plussers vrije verzekering, maar laten we deze verhoogd betalen door de werkende klasse. Wij gaan ons hiertegen absoluut verzetten”, stelt Berentein in het vooruitzicht.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May