Stabilisatiefonds wordt vandaag behandeld in assemblee
21 May 2013, 10:00
foto


De Nationale Assemblee neemt later op de dag in behandeling de ontwerpwet 'Spaar- en Stabilisatiefonds Suriname'. De regering stelt dat een van de grootste problemen waarmee de economie de afgelopen dertig jaar te kampen heeft gehad, is de kwetsbaarheid van de vreemde valuta-inkomsten uit de export van mijnbouwproducten. Dit komt door de schommelingen van de prijzen van grondstoffen. Daarom is er een 'spaarpot' nodig die in noodsituaties kan worden aangesproken.

Benadrukt wordt in de memorie van toelichting dat Suriname in het verleden meerdere malen te maken heeft gehad met scherpe daling van prijzen van mijnbouwproducten. Door de sterke afhankelijkheid van de grillen op de wereldmarkt, ontstaan bij de neergaande trend van de prijzen grote begrotingstekorten, wisselkoers devaluaties en zelfs hyperinflatie.

Alleen mijnbouwinkomsten
De regering voert aan dat natuurlijke minerale hulpbronnen niet-duurzaam zijn en de export van mijnbouwproducten is een eenmalige verkoop die slechts de huidige generatie ten goede komt. Wanneer de hulpbronnen zijn uitgeput en de inkomsten gegenereerd door de export van de mijnbouwproducten zijn ontvangen en uitgegeven, is er geen verdere inkomstenstroom meer. Door het storten van een deel van de omzet, met name de meeropbrengsten, in het fonds, zal Suriname verzekerd zijn van een permanent voordeel voor toekomstige generaties, zegt de regering.

Voorkomen moet worden dat Suriname in problemen komt bij daling van de mijnbouwprijzen. Daarom is het besluit genomen om een fonds op te richten. De commissie van rapporteurs die de wet voorbereid heeft voor openbare behandeling, bestaat uit: Rabin Parmessar (voorzitter), Asiskumar Gajadien, Amzad Abdoel, Guno Castelen, Oesman Wangsabesari, Hendrik Sakimin en Henk Ramnandan. De openbare vergadering is uitgeschreven voor 11.30 uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May