Casestudy Roland King: probleem en oplossing overtollig water
21 May 2013, 04:00
foto
Roland King


Roland King heeft een casestudy gemaakt over de probleemstelling en oplossing van het overtollige water in de stroomgebieden die het district Wanica beïnvloeden. In Starnieuws gaat hij dieper in op het waterprobleem waarmee alle districten te kampen hebben.

De grote regenperiode duurt van 15 april tot 15 augustus en is in alle hevigheid losbarsten. De intense neerslag wordt meestal gemeten in de maanden mei, juni en juli. In juni is het de grootste piek van intensiteit en volume. Bepaalde werken komen zeker voor twee tot drie maanden stil te liggen of er wordt ernstige stagnatie ervaren, als er geen oplossingen komen. Daarnaast worden de dure wegen wederom kapot gereden en komen have en goed van ons letterlijk in het water te vallen. De overheids- en particuliere kosten zijn jaarlijks enorm.

Verkeersstremmingen en auto’s die beschadigd raken door diepe kuilen, huizen die onderlopen, vee en pluimvee die ziek worden en sterven, zijn enkele van de gevolgen. Gewassen worden binnen 72 uur vernietigd. Diverse ondernemingen zijn gedoemd te mislukken als we er nu niet een eind aan maken. Het probleem kan opgelost worden!

Het district Wanica bestaat uit diverse stroomgebieden. Om de probleemstelling van de ontwatering van het district te begrijpen, moeten de stroomgebieden in kaart gebracht worden. Wanica bestaat uit een aantal stroomgebieden. Een deel hoort niet thuis binnen de oorspronkelijke stroomgebieden. Al deze gebieden zijn in de loop der jaren gekoppeld met de hoofddrainage ader namelijk het Saramaccakanaal. Omdat ze allemaal gelinkt zijn, hebben ze te maken met wateroverlast. Het gaat om Para-noord, Houttuin, Lelydorp, Leidingen, Pomona, het Wayambo-gebied en niet te vergeten Paramaribo-zuid.

Invloed op Wanica
De stroomgebieden die invloed hebben op het district Wanica zijn:
1. Het Saramaccakanaal (30 km) dat de Suriname- en de Saramaccarivier met elkaar verbindt. Dit kanaal loopt door Zuid-Paramaribo en Wanica. Gedurende de regenperiode kan voornamelijk gedraineerd worden op de Surinamerivier. Lozen op de Saramaccarivier is haast niet mogelijk in de regenperiode.

2. Het oostelijke gedeelte van de Indira Gandhiweg, die afwatert via het Tout Lui Foutkanaal naar de Suriname- en de Pararivier die op zijn beurt wederom afwatert op de Surinamerivier.

3. Het Noodelijk gedeelte van Lelydorp tot een deel van het district Para dat deels afwatert op zowel de Tout Lui Fout kanaal als het Magentakanaal. Een deel komt terecht in het Saramaccakanaal, dat via de Surinamerivier zijn weg naar de rivier vindt.

4. Het Westelijk gedeelte van de Indira Gandhiweg dat afwatert op het Panamakanaal Magentakanaal en vervolgens op de Saramaccarivier en het Saramaccakanaal.

5. Pomona-gebied, Kwatta en delen van Weg naar Zee wateren af op het Saramaccakanaal.

6. Het Wayambo-gebied dat via het Zondervan kanaal naar het Saramaccakanaal afwatert.

Afwatering en waterbeheersing
Het Saramaccakanaal is de hoofd drainage-ader dat zuid-Paramaribo en midden-Wanica zou moeten afwateren. Helaas komt er teveel water dat normaliter niet daar moet aankomen in dit kanaal terecht. Daarnaast kan alleen de sluis nabij de Surinamerivier afwateren met het gevolg dat het gedeelte van Wanica niet kan afwateren. Komt bij kijken dat vanuit het Wayambo zwampgebied en Pomona zwampgebied duizenden ha water komen in het Saramaccakanaal. Deze gebieden zijn de enige die het water laat stromen van NOORD naar ZUID. Het gevolg is dat in de regenperiode de Saramaccakanaal permanent gedurende de gehele regenperiode buiten zijn oevers treedt. Dit betekent dat het water uit de overige gebieden die eerder zijn beschreven, geen uitweg hebben waardoor het totaal gebied onderloopt. Dus dit geldt ook voor Zuid-Paramaribo die bij elke regenperiode steeds onderwater blijft.

Om een beeld te krijgen van het probleem om een oplossing te bewerkstelligen, moet we het concept kunnen begrijpen. Indien we het concept van de afwatering en de waterbeheersing (deze 2 begrippen zijn verschillend van elkaar) niet begrijpen, zullen we miljoenen blijven investeren zonder enig resultaat.
Vaak zeggen we: installeer meer pompcapaciteit: Helpt NIET!!! Waarom?
Vraag het aan de pompbeheerders. Dan zullen ze u zeggen dat van de bestaande pompcapaciteit maar 10 tot 20% wordt benut. Hooguit 40% bij enkele locaties. De pomp kan niet continu in operatie zijn, omdat de toevoer van water onvoldoende is!

Sluis is slechts vervoersmiddel
Het zijn doorgaans niet de civiel ingenieurs en werktuigbouw ingenieurs, die een masterplan ontwikkelen voor ontwatering, afwatering en waterbeheersing waarin kanalen, bergingen, sluizen en pompgemalen, wegen, huizen etcetera voorkomen, maar Water Management Engineers. Omdat bijvoorbeeld een kanaal, sluis en of een pompgemaal niet op zichzelf staan. Ze zijn allemaal gelinkt en ondergeschikt in orde aan het waterbeheersingsplan, met als doel het water in dat stroomgebied te beheersen (te managen)! Dat wil zeggen dat de ontwerper door kanalen, pompgemalen, sluizen, effectieve berging van het water gedurende de regenperiode dat onder invloed staat van het getij (zij het de zee of onze getijde rivieren) onder controle heeft. En dat is nu NIET het geval.

Een kanaal, hoe groot het mag zijn, een sluis of zelfs een pompgemaal is gewoon een vervoersmiddel om het water van A naar B te doen stromen. Meer niet. Het is een drainage middel. Het is niet het waterbeheersings-hoofdmiddel om het water onder controle te krijgen in een bepaald gebied gedurende de regenperiode. Zij dragen bij tot het controleren van de waterpeil binnen de stroomgebieden, maar zijn niet het middel dat zorg draagt voor het beheersen van de waterpeil binnen de zogenaamde gebieden onder invloed van het getij (zee of rivier) waarin de gehele jonge en in mindere mate de oude kustvlakte gelegen is.

Oude-school-methode
Al de middelen die tot nu toe gebruikt zijn voor het berekenen en uitvoeren van de waterwerken zijn stationaire formules die absoluut geen rekening houden met de niet-stationaire getij, waardoor onze hele kustvlakte wordt beïnvloed. Daarom blijven we onderwater lopen ook al worden de sluizen tienmaal breder en dieper gemaakt en ook al worden onze pompcapaciteiten op elk punt tienmaal vergroot. Het zal niet helpen!!

Op dit moment is 90% van alle kokers in Paramaribo en Wanica verzand (verstopt). Ook al vernieuwt de overheid deze kokers met grotere kokers, dan nog zullen ze binnen 1-2 jaar allemaal wederom verzanden! Als we het waterbeheersingsconcept niet doorhebben en gewoon doorgaan met de “oude-school-methode”, zal het niet werken. HET WERKT NIET. Laten we ermee stoppen en een meer scientific-out-of-the-box-methode toepassen bij het oplossen van ons probleem. It is just that simple. In principe is het een gemakkelijk, oplosbaar fenomeen. Het is geen rocket science. Ik denk dat een ieder dat zal kunnen begrijpen, als het verschil wordt uitgelegd tussen Ontwatering, Afwatering en Waterbeheersing.

Pompen 5-10% benut
Bij het Van Sommelsdijck kreek nabij het kabinet van de President en in het verlengde van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling zijn er een tien jaar of langer geleden, 3 zware pompen geplaatst, elk met een capaciteit van 4 m3 per seconde, om het achterland dat grenst aan het Van Sommelsdijck kreek en al zijn zijtakken in Paramaribo te ontwateren. Deze 3 pompen hebben nooit tegelijkertijd gefunctioneerd. De 3 pompen hebben toen niet en nu ook niet en zullen in de toekomst ook niet gelijktijdig kunnen functioneren, terwijl dat wel de bedoeling was van de ontwerpers! De pompen worden maar voor 5-10% benut.

Wat een verspilling. Hoewel de berekening voor het achterland correct is, zullen deze pompen niet optimaal of verre van optimaal functioneren. Weggegooid geld dus. Tenzij er in de omgeving van de gemalen drastische technische maatregelen genomen worden, dat financieel niet haalbaar zal blijken te zijn, omdat er technisch goedkopere en betere oplossingen te vinden en uit te rekenen zijn. Bovendien heeft één van de pompen nooit continu kunnen draaien. Vraag het maar aan de pompbeheerders waar er ook een pomp mag zijn in Suriname.

Getijde-rivier-fenomeen
Alle pompgemalen aan de Surinamerivier zijn gebrand of zijn onderwerp van het doen branden van de pomp als de pompbeheerders niet alert zijn. Als onze pompbeheerders niet dag en nacht alert zijn, zullen die pompen die nu operationeel zijn ook doorbranden! Dat is voor onze zeer verantwoordelijke pompbedienden een marteling. Een pomp moet automatisch kunnen draaien als het eenmaal is aangeslagen. Er is bij het ontwerp geen rekening gehouden met de getijde-rivier-fenomeen (het niet-stationair zijn) van de Surinamerivier en met alle in ons land getijde rivieren.

De pompen branden of kunnen niet optimaal functioneren, omdat het meest cruciale van het waterbeheersingssysteem niet is geïncorporeerd binnen deze masterplannen. Het wordt ieder keer genegeerd! Nog steeds begrijpen we het niet, omdat het simpel niet ons vakgebied is! Als overheid moet je dat eigenlijk kunnen beoordelen, maar het is dus nooit belangrijk gebleken. Hopelijk dat er nu wel rekening mee gehouden wordt! Ik haast me te zeggen dat je heel goede top ingenieurs bureaus in Suriname hebt binnen hun eigen vakgebied.

Graanschuur
Door te concentreren op de hoofd afwatering van deze gebieden kan op zeer korte termijn binnen een half tot 2 jaar de problemen direct worden opgelost. De gebieden van Weg naar Zee kunnen we binnen 6 maanden in samenwerking met de overheid tot een graanschuur maken van 4000 ha. Dit was het oorspronkelijke plan van Weg naar Zee. Het kan dus nog en kan het water dan permanent een halve tot 1 meter lager worden gebracht ten opzichte van het land voornamelijk tijdens de regenperiode.

Ook de probleemgebieden van Pomona en Wayambo kunnen binnen 2 jaar in samenwerking met alle actoren worden opgelost. Het gebied van Lelydorp zou al binnen een half jaar tot 1 jaar een merkbare daling kunnen hebben van 1 meter, terwijl Houttuin en omgeving binnen een jaar een feit zouden kunnen zijn.

Verschil binnen een jaar
In principe kunnen we alle districten tegelijkertijd aanpakken zodat binnen nu en 2 jaar al deze problemen opgelost kunnen worden. Een samenwerking met alle belangrijke ingenieursbureaus,aannemers en de overheid is van belang. De overheid moet haar Red Tape in bedwang houden als dit een van haar belangrijke prioriteiten is, zodat werkelijk binnen 2 jaren we alle gebieden gecoverd hebben.

Als persoon en deskundige ben ik bereid het geheel te coördineren! Ik praat dan over de districten: Saramacca, Wanica, Paramaribo, Commewijne en Para, die gelijktijdig moeten worden aangepakt. Nickerie, Coronie en Marowijne kunnen na 1 jaar aangepakt worden.

We hoeven niet te wachten tot de studie helemaal is afgerond. We beginnen gewoon bij het begin: namelijk de hoofd waterbeheersings-lozingspunt. Van daar gaan we terug naar knelpunten die er nog zullen bestaan. Maar dan zijn ze makkelijker oplosbaar. Ondertussen ziet de bevolking dat een merkbaar verschil binnen een jaar.

Grants
Additioneel op de begroting van het land is, is dat er fondsen zijn die nadat de werken zijn gepland en rapportage is gemaakt, deze projecten kunnen worden geschonken aan de Staat Suriname (grants). Deze grants worden in de honderden miljoenen geschonken.

Als we nu van voren naar achteren werken en niet meer van achteren naar voren, kunnen we al tijdens de studie aanbestedingen houden om het probleem direct op te lossen. De kleinere knelpunten in de gebieden kunnen dan op hun juiste merites worden geschat. Laten we het met zijn allen mogelijk maken en niet kijken wie er de schuldigen zijn. Laten we erkennen dat de ingenieursbureaus in elk geval beschikken over organisatie om de aspecten van het waterbeheersingsconcept te helpen uitvoeren. Laten we beginnen en samenwerken om dit op te lossen.

Ik ben ter beschikking van de overheid en gemeenschap.

Roland King M.Eng.
Watermanagement engineer
Drainage and Irrigation Engineer
Business Coach
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May